--- ---

Europese beurzen hoger rond middaguur

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 14 november 2017

Markt verwerkt kwartaalcijfers en macro-publicaties.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden dinsdag rond het middaguur lager. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,2 procent tot 385,19 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,1 procent op 13.080,80 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,1 procent op 5.338,59 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,2 procent hoger op 7.427,70 punten.

De markt werd dinsdagochtend overspoeld met bedrijfscijfers en macro-publicaties, terwijl de markt naar Frankfurt kijkt, waar de hoofden van centrale banken bijeenkomen. "Echter, nu de ECB onlangs het obligatie-inkoopprogramma heeft verlengd met negen maanden en de omvang van de inkopen heeft verlaagd, de Bank of England de tarieven verlaagde en Yellen's opvolger is aangekondigd, vraag ik mij af of er vandaag nog nieuwe inzichten naar buiten komen", zei marktanalist Craig Erlam van Oanda.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de economie van de eurozone in het derde kwartaal op kwartaal- en jaarbasis is gegroeid met achtereenvolgens 0,6 procent en 2,5 procent, terwijl de industriële productie in de eurozone in september daalde met 0,6 procent ten opzichte van augustus. Op jaarbasis was sprake van een stijging van 3,3 procent.

Vanuit Duitsland kwam het nieuws dat de Duitse economie in het derde kwartaal op kwartaal- en jaarbasis is gegroeid met achtereenvolgens 0,8 procent en 2,8 procent, terwijl de consumentenprijzen in oktober op jaarbasis zijn gestegen met 1,6 procent. Op maandbasis was sprake van een vlakke ontwikkeling. De Duitse ZEW index voor het economisch sentiment is in november minder hard gestegen dan voorzien. De index steeg van 17,6 in oktober naar 18,7 deze maand.

De Italiaanse economie is in het derde kwartaal op kwartaal- en jaarbasis gegroeid met respectievelijk 0,5 procent en 1,8 procent, terwijl de consumentenprijzen op in oktober op jaarbasis 1,0 procent stegen. Op maandbasis daalden de prijzen met 0,2 procent.

Spaanse consumentenprijzen zijn in oktober op jaarbasis 1,6 procent gestegen, terwijl op maandbasis een stijging van 0,9 procent werd geregistreerd.

De Britse inflatie bedroeg in oktober op maand- en jaarbasis achtereenvolgens 0,1 procent en 3,0 procent.

Olie noteerde dinsdag in het rood. Een december-future West Texas Intermediate daalde 0,2 procent tot 55,47 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,4 procent lager bewoog op 62,89 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1719. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1688 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1667 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Het Duitse staalconcern Salzgitter heeft in de eerste negen maanden van 2017 een hogere omzet en winst geboekt. Het aandeel noteerde rond het middaguur 1,7 procent hoger.

Tesco steeg 5,4 procent. De Britse supermarktketen kreeg goedkeuring van de Britse mededingingsautoriteiten voer de fusie met Booker Group. Booker won 5,7 procent.

Vodafone steeg 5,4 procent, nadat het Britse telecombedrijf in de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar een verlies wist om te buigen in een winst, terwijl de omzet daalde.

Infineon won 3,5 procent. De Duitse chipmaker rapporteerde over het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een lagere nettowinst op een hogere omzet.

Levensmiddelenconcern Henkel daalde 3,5 procent. Het Duitse bedrijf boekte in het derde kwartaal een hogere omzet en operationele winst en verscherpte zijn outlook.

RWE heeft in de eerste negen maanden van 2017 meer winst behaald en herbevestigde zijn outlook voor het hele boekjaar. Het aandeel daalde 1,1 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,1 procent in het rood. 

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 0,1 procent hoger op 2.584,84 punten. De Dow Jones index eindigde 0,1 procent in het groen op 23.439,70 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,1 procent tot 6.757,60 punten. 

Geef een reactie