--- ---

Ontevreden aandeelhouders eisen nieuw bestuur VNC

Redactie De Aandeelhouder - maandag, 13 november 2017

Eis om Bava.

(ABM FN-Dow Jones) Aandeelhouders van Verenigde Nederlandse Compagnie eisen een buitengewone aandeelhoudersvergadering vanwege slechte resultaten en een gebrek aan communicatie. Dit bevestigden commissaris Mark Logtenberg van VNC en Ron van Veldhoven, die de ontevreden aandeelhouders vertegenwoordigt, maandagavond tegenover ABM Financial News.

Logtenberg heeft van Ron van Veldhoven een email ontvangen met dit verzoek. In deze email schermde Van Veldhoven met meerdere aandeelhouders die ontevreden zijn over de gang van zaken. Wie de ontevreden aandeelhouders zijn, stond volgens Logtenberg niet in deze email, maar de topman denkt dat het om oprichter Geert Schaaij gaat.

Schaaij heeft volgens het register van de AFM momenteel nog een belang van minder dan 40 procent in VNC, maar zo vertelde Logtenberg, dit zal na afronding van de reeds goedgekeurde overnames terugvallen naar zo'n 20 procent.

Van Veldhoven, die naar eigen zeggen een belang van minder dan 3 procent in VNC heeft, zei namens aandeelhouders te spreken die samen goed zijn voor een belang van meer dan 50 procent. Op zijn email, waarin inderdaad niet staat wie de aangesloten aandeelhouders zijn, heeft Van Veldhoven vooralsnog geen reactie gehad.

Logtenberg zegt met de meeste grote aandeelhouders van VNC een goede relatie te hebben, "behalve één". Dit betreft Schaaij. Logtenberg zei tegen ABM Financial News niet te begrijpen waarom de oud-oprichter voor onrust zorgt, aangezien ze volgens de topman dezelfde belangen hebben.

Schaaij zei tegen ABM Financial News Van Veldhoven inderdaad te steunen, aangezien "ook een aantal andere aandeelhouders dit doen".

"Ik maak me zorgen als aandeelhouder", zei Van Veldhoven maandagavond. Sinds Schaaij terugtrad, is de koers van het aandeel hard gedaald. "Het vertrouwen zakt weg", concludeerde Van Veldhoven, die in het verleden commissaris was bij VNC.

Een reden daarvoor is dat de op 5 juli aangekondigde en op 23 augustus goedgekeurde overname van onder meer Corilus nog altijd niet is afgerond, aldus Van Veldhoven. En de door VNC beloofde Bava is ook nog altijd niet uitgeschreven. Nog even en dat kan deze dit jaar niet meer plaatsvinden, aldus een verontruste Van Veldhoven.

VNC stelde dat het voornemens is om de Bava nog dit jaar te laten plaatsvinden, maar dat dit niet noodzakelijk is. De aandelentransactie voor de overname moet inderdaad nog gebeuren, maar omdat alles op papier staat heeft dit volgens Logtenberg geen haast. "Het [de transactie] voegt niets toe", aldus de topman, "maar het zal binnenkort gebeuren".

Logtenberg meent dat hij tijd nodig heeft om "op orde te brengen wat we hebben aangetroffen". VNC is onder meer in gesprek met de Autoriteit Financiële Markten over een nieuw prospectus, "omdat het niet goed was zoals we het aantroffen". Logtenberg wil dit zorgvuldig doen en zich goed laten adviseren, en dat kost tijd.

Ook is er volgens Logtenberg onder Van Vedlhoven het nodige personeel weggelopen, en daarvoor moeten nieuwe mensen worden binnengehaald.

Op de kritiek van Logtenberg reageerde Schaaij gepikeerd. "VNC was een schoon schip bij overdracht." Logtenberg is volgens de bekende belegger de ondernemer, en die moet voor resultaat zorgen en zijn beloftes waarmaken.

Van Veldhoven vulde aan dat een schoon schip betekent dat de bankrekening bij overdracht aan Logtenberg "goed gevuld" was, de vennootschap schoon was en dat er geen lopende juridische zaken waren. Daarbij vond er een boekenonderzoek plaats voor de overname, benadrukte Van Veldhoven, dus Logtenberg was "volledig op de hoogte".

De koers van VNC staat de laatste tijd flink onder druk. Maandag sloot het aandeel op 0,90 euro, waarmee de koers de afgelopen maanden circa halveerde.

Van Veldhoven meent dat het aandeel enorm ondergewaardeerd is. Daarbij ontbeert VNC volgens hem kennis van de beurs.

Voldoende reden voor Van Veldhoven om het vertrouwen in het huidige bestuur op te zeggen. Het vertrouwen moet worden hersteld, "dat [vertrouwen] is nu bar en boos", aldus de voormalige commissaris.

"Ik wil ook een ander bestuur", maakte Van Veldhoven duidelijk tegenover ABM Financial News.

Logtenberg gelooft niet dat Van Veldhoven een aandelenbelang van meer dan 50 procent vertegenwoordigt en zal de oud-commissaris om opheldering vragen.

"Dit geneuzel schiet niet op. Zij [Schaaij en Van Veldhoven] hebben de schade zelf aangericht", aldus Logtenberg.

Op 23 augustus tijdens de Bava onthulde VNC het motto van het nieuwe team: "Alleen ga je sneller, samen kom je verder."  Niet alle teamleden lijken op de hoogte.

Geef een reactie