--- ---

Toezichthouder noemt kans groot dat beleggers hun geld niet terugkrijgen.

(ABM FN-Dow Jones) De Autoriteit Financiële Markten waarschuwt voor de grote risico's bij beursgangen met digitale valuta en adviseert consumenten om niet mee te gaan in de hype. Dit schreef Het Financieele Dagblad maandag.

Digitale beursgangen vallen buiten het toezicht van de AFM en zouden daarom kwetsbaar zijn voor manipulatie en misleiding.

De sterke koersstijgingen van cryptomunten zoals de bitcoin hebben gezorgd voor een hype, aldus de toezichthouder. "Mensen stoppen hun hele hebben en houwen in digitale valuta's terwijl de kans groot is dat ze dat geld niet terugkrijgen", aldus voorzitter Merel van Vroonhoven van de AFM tegenover het FD.

De hype doet Van Vroonhoven denken aan de internetzeepbel van de jaren negentig.

Een formele waarschuwing van de AFM wordt volgens de krant later maandagochtend gepubliceerd.

Dit jaar hebben als 210 bedrijven samen 3,2 miljard dollar opgehaald met zogeheten 'initial coin offerings', een soort beursgang waarmee jonge internetbedrijven geld ophalen voor de ontwikkeling van een nieuwe blockchaintechnologie. De AFM noemt zulke cryptobeursgangen de "ideale voedingsbodem voor oplichters", aldus het FD.

Geef een reactie