Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 10 november 2017 20:24

Weekverlies AEX na cijferstroom

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft afgelopen week 1,4 procent ingeleverd, op een slotkoers van 547,32 punten.

De macro-economische agenda was redelijk gevuld, maar de meeste aandacht ging toch uit naar de stroom aan bedrijfscijfers. Deze updates leverden dan ook wederom stevige koersuitslagen op, zowel naar boven als beneden.

"Het is een mooi kwartaal geweest", zei analist Corne van Zeijl van Actiam vrijdag voor de camera van ABM Financial News op Beursplein 5. In Europa waren er 10 procent meer meevallers dan tegenvallers, aldus de marktkenner.

Op macro-vlak kregen beleggers maandag inzicht in de stand van de Europese dienstensector in oktober. De Duitse, Spaanse en Italiaanse dienstensectoren groeiden afgelopen maand minder hard, maar in Frankrijk ging het tempo juist omhoog. In de gehele eurozone namen de activiteiten in een lager tempo toe.

Later in de week bleek de Europese Commissie flink positiever over de groeivooruitzichten. In de herfstprognose van Brussel stond dat de groei van het bruto binnenlands product dit jaar naar verwachting zal uitkomen op 2,2 procent voor de eurozone, terwijl eerder werd gerekend op een groei van 1,7 procent. Voor volgend jaar is de raming 2,1 procent, in plaats van 1,8 procent.

Volgens de Commissie presteert de Europese economie dit jaar "aanzienlijk" beter dan verwacht, mede door een opverende particuliere consumptie, een sterkere groei overal ter wereld en een dalende werkloosheid. Ook de investeringen nemen toe in een context van gunstige voorwaarden voor financiering en een opleving van het vertrouwen in de economie nu de onzekerheid aan het wegtrekken is, aldus Brussel.

Er werd evenwel opgemerkt dat er nog steeds "erg zwakke" plekken in de arbeidsmarkt zijn, met een "ongebruikelijk" lage stijging van de lonen. "De groei van het bbp en de inflatie zijn dus nog altijd afhankelijk van beleidsondersteuning."

Verder was er nieuws uit het Midden-Oosten, dat altijd impact heeft op de olieprijs. Vorig weekend bleek kroonprins Mohammed bin Salman tientallen prinsen, minister en oud-bewindslieden te hebben gearresteerd.

Volgens Salman vanwege corruptie, maar volgens experts moet het eerder als een poging worden gezien van de kroonprins om zijn machtsbasis te versterken.

"De olieprijs is gestegen nu de macht in Saoedi-Arabië aan het verschuiven is naar kroonprins Mohammed bin Salman, aldus analist David Madden van CMC Markets.

Stijgers en dalers

In de AEX speelde Ahold Delhaize zich in de kijker met een plus van 4,9 procent, na goed ontvangen kwartaalcijfers en de aankondiging van een nieuw aandeleninkoopprogramma ter waarde van 2 miljard euro. Volgens KBC Securities slaagde het Belgisch-Nederlandse supermarktconcern er mede dankzij aanhoudende efficiencyprogramma's en synergieën goed in om in uitdagende marktomstandigheden de omzet en de winst te verhogen. ING sprak van solide resultaten. Wel liet Amazon.com weten nu ook in de Benelux gratis producten binnen een dag te gaan bezorgen. Daarmee gaat het Amerikaanse bedrijf direct de concurrentie aan met lokale online aanbieders als Bol.com van Ahold Delhaize.

Altice daalde vorige week vrijdag al stevig nadat de kwartaalcijfers van de Franse kabelaar slecht werden ontvangen. Herstel kwam er afgelopen week evenwel niet. De koers daalde nog eens 17,7 procent.

Donderdagavond kondigde Altice wijzingen in het management aan. Volgens Bryan Garnier kan het vertrek van CEO Michel Combes impliceren dat de situatie bij SFR slechter is dan de markt verwacht, met nog veel problemen in het vooruitzicht. Het beurshuis besloot het koopadvies op Altice te heroverwegen.

Verder stond de financiële sector in de schijnwerper met kwartaalcijfers van ABN AMRO en Aegon. De bank daalde 5,1 procent in waarde, maar de verzekeraar was met een weekwinst van 2,1 procent na Ahold Delhaize de sterkste stijger in de AEX.

Aegon boekte in het derde kwartaal volgens Morgan Stanley meer winst dan verwacht en de zakenbank was daarnaast te spreken over de sterke kapitaalpositie van Aegon. Het aandeel is niet al te hoog gewaardeerd en biedt een relatief hoog dividendrendement, maar de geschiedenis van volatiele resultaten rechtvaardigt volgens de Amerikaanse zakenbank toch een kleine korting ten opzichte van sectorgenoten. Analisten van ABN AMRO noemden de sterkere buffer van Aegon cruciaal.

De koersdaling van het aandeel ABN AMRO was enigszins opmerkelijk. De bank zag in het afgelopen kwartaal de winst namelijk onverwacht stijgen, doordat een sterke daling van de personeelskosten en de kredietvoorzieningen compenseerden voor lagere rente- en fee-inkomsten. De nettowinst steeg van 596 miljoen een jaar eerder naar 661 miljoen euro. Analisten rekenden vooraf gemiddeld op een daling tot 579 miljoen, omdat ze verwachtten dat de kredietvoorzieningen weer wat zouden oplopen van de zeer lage niveaus van de afgelopen jaren. Volgens Credit Suisse waren de cijfers ook beter dan verwacht.

In de AEX stonden ook oliegerelateerde aandelen in de belangstelling, met de cijfers van Vopak en SBM Offshore op de agenda. Het tankopslagbedrijf boekte in het derde kwartaal van 2017 een lager bedrijfsresultaat en stelde de outlook neerwaarts bij. Vopak verwacht inmiddels dat het resultaat in 2017 circa 10 procent lager zal uitvallen dan een jaar eerder, waar het concern eerder nog een daling van 5 tot 10 procent voorzag. KBC Securities noemde de resultaten zwak en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 40,00 naar 37,00 euro met een ongewijzigd Houden advies.

SBM Offshore kwam ook met cijfers, maar voor het zo ver was, liet de oliedienstverlener eerst al weten een provisie te nemen van 238 miljoen dollar na gesprekken met het Amerikaanse ministerie van Justitie inzake de smeergeldaffaire en Unaoil. Daarnaast meldde SBM Offshore dat de gesprekken met verschillende autoriteiten in Brazilië nog niet zijn opgelost. “Een negatieve verrassing”, zo reageerde KBC Securities. Bij de kwartaalcijfers meldde SBM Offshore vervolgens nog eens 60 miljoen dollar aan afschrijvingen. "Hoewel deze [afschrijvingen] voor een deel op papier zijn, is het wel een signaal dat het bedrijf blijft worstelen om oude problemen op te lossen", zei ING.

Daarmee was de gifbeker voor SBM overigens nog niet leeg, want donderdag bleek een oud-medewerker van SBM Offshore te hebben bekend schuldig te zijn aan corruptie in Brazilië. Met steekpenningen werden contracten bij staatsoliemaatschappij Petrobras binnen gehengeld.

SBM Offshore sloot op weekbasis 12,1 procent lager en Vopak daalde 1,7 procent.

Staalbedrijf ArcelorMittal overtrof afgelopen kwartaal de winstverwachtingen met 3 procent, met een EBITDA van 1.924 miljoen dollar. Topman Lakshmi Mittal zei dat de marktomstandigheden aan het verbeteren zijn en schetste een positief beeld voor 2018. ING noemde zowel de resultaten als de outlook solide. ArcelorMittal sloot de week evenwel af met een verlies van 1,4 procent.

In de AMX was PostNL afgelopen week een van de grootste stijgers. Het aandeel steeg 1,7 procent. Het postbedrijf rapporteerde een beduidend sterkere dan verwachte omzetgroei naar 809 miljoen euro. Het onderliggend contante bedrijfsresultaat, waarbij onder meer pensioenlasten buiten beschouwing worden gelaten, steeg van 27 miljoen naar 31 miljoen euro, waar analisten hadden gerekend op een daling. Volgens KBC Securities waren de resultaten acceptabel, maar was vooral een handhaving van de outlook positief.

In tegenstelling tot hoogvlieger PostNL maakte Air France-KLM een duikvlucht. Nadat vorige week al slecht werd gereageerd op de kwartaalcijfers, konden keurige vervoerscijfers deze week de trend niet keren. Ondanks een koersdaling deze week van 12,8 procent, is het rendement dit jaar op een belegging in Air France-KLM nog altijd 117,1 procent.

BAM presteerde in het afgelopen derde kwartaal minder dan voorzien en zal niet aan de consensusverwachting voor dit jaar voldoen, denkt NIBC. Verschillende partijen besloten om het koersdoel voor de bouwer te verlagen. "Het resultaat voor de eerste negen maanden was ruim beter dan vorig jaar en we richten ons op een sterk vierde kwartaal", meende BAM echter. Beleggers zetten het aandeel afgelopen week 8,3 procent lager.

Intertrust rapporteerde volgens Berenberg cijfers die veel beter waren dan verwacht, waarop de koers steeg. Ook werd er een tijdelijke CFO gevonden. Deutsche Bank verwachtte de sterke koersreactie na de meevallende kwartaalcijfers, volgend op de sterke koersdaling in de afgelopen maanden. "Het is het goedkoopste aandeel dat we volgen", stelde de bank in een rapport voorbeurs. Vrijdag kreeg de koers evenwel weer knauw. Trustkantoren worden voortaan scherper in de gaten gehouden door DNB. De ministerraad stemde vrijdag in met een wetsvoorstel van de minister van Financiën om de regels voor de sector aan te scherpen. Uiteindelijk sloot het aandeel op weekbasis 1,7 procent hoger.

Onder de kleinere aandelen vielen Kendrion en Sif op, die beide met een kwartaalupdate kwamen. Kendrion won 6,7 procent, maar Sif gaf 13,4 procent prijs.

Kendrion, een specialist in elektromagneten, gaf in het derde kwartaal van 2017 de opwaartse trend van eerder dit jaar een vervolg. Op basis van de cijfers in het afgelopen kwartaal oogt de outlook, die werd herhaald, wellicht wat voorzichtig, maar CEO Joep van Beurden benadrukte tegenover ABM Financial News dat het bedrijf een of wellicht twee kwartalen vooruit kan kijken en niet veel verder, maar "we zijn op weg naar die 10 procent". Kendrion mikt op een omzetgroei van gemiddeld 5 procent per jaar en een EBITA-marge van 10 procent vanaf het einde van 2018.

De resultaten van Sif stonden in het derde kwartaal onder druk. NIBC sprak van zwakke cijfers. Sif meldde bovendien dat de winst dit jaar lager zal uitkomen dan eerder werd voorzien. Bij de halfjaarcijfer zei Sif voor de tweede jaarhelft een terugval van de EBITDA te verwachten, die circa de helft van de terugval in de eerste zes maanden zou zijn, toen deze met 3,2 miljoen euro daalde. Dat impliceert dat het genormaliseerde bedrijfsresultaat in 2017 circa 4,5 miljoen tot 5 miljoen euro lager zou uitkomen dan de 65,4 miljoen euro in 2016. Vrijdag meldde Sif dat de EBITDA nog eens 8 procent lager zal uitkomen dan eerder gemeld.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

De Aandeelhouder TV

mei 28, 2020

Buitenlandse rookworst? | 28 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX 27 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX klaar voor uitbraak naar boven

mei 27, 2020

NL op ramkoers met Air France | 27 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
28 mei 10:07 Bas Heijink

De zoektocht naar de 1e lagere top

28 mei 08:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Nieuwe trends in digitale technologie

26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?