--- ---

Oud-medewerker SBM Offshore bekent corruptie – media

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 09 november 2017

Uitspraak volgt begin volgend jaar.

(ABM FN-Dow Jones)Een oude-medewerker van SBM Offshore heeft bekend schuldig te zijn aan corruptie in Brazilië. Dit bleek uit documenten die werden ingediend bij de federale rechtbank in het Amerikaanse Houston, aldus persbureau Bloomberg.

Robert Zubiate, een voormalige verkoper en marketing-directeur van SBM, gaf toe met twee collega’s medewerkers van staatsoliebedrijf Petrobras te hebben omgekocht om zo contracten binnen te halen, aldus Bloomberg.

Hoewel SBM Offshore volgens Bloomberg niet in de papieren wordt genoemd, staat vast dat Zubiate voor de Schiedammers werkte en ook is opgepakt voor corruptie.

Uitspraak volgt op 31 januari aanstaande.

Eerder deze week meldde SBM Offshore een provisie te nemen van 238 miljoen dollar, na gesprekken met het Amerikaanse ministerie van Justitie inzake de smeergeldaffaire en Unaoil.

In 2012 stak de smeergeldaffaire de kop op, waarna de dienstverlener aan de olie- en gassector een intern onderzoek startte. In 2014 trof SBM een schikkingsovereenkomst ter omvang van 240 miljoen dollar met de Nederlandse officier van justitie.

Om de kwestie in Brazilië te schikken reserveerde SBM circa 280 miljoen dollar, om vervolgens geïnformeerd te worden dat deze zogenaamde "clementie-overeenkomst" met de Braziliaanse autoriteiten en en het Braziliaanse concern Petrobras door een interne controledienst niet geaccepteerd werd. De gesprekken tussen de verschillende partijen en SBM Offshore duren nog altijd voort.

Zolang de kwestie niet is afgerond, mag SBM Offshore niet deelnemen aan nieuwe tenders van Petrobras.

Geef een reactie