--- ---

Republikeins plan houdt vast aan sterke belastingverlaging voor grote bedrijven

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 02 november 2017

Lagere vennootschapsbelasting nu permanent.

(ABM FN-Dow Jones) De Republikeinse partij in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gaat voor een ingrijpende belastinghervorming, waarin het aantal belastingschijven wordt verkleind,  de winstbelasting voor bedrijven permanent wordt verlaagd van 35 procent naar 20 procent, en de belasting op grote erfenissen van 2024 verdwijnt. Dit bleek uit het wetsvoorstel dat donderdag werd gepresenteerd.

Het plan schrapt de aftrekbaarheid van lokale belastingen en beperkt de aftrekbaarheid van onroerende zaakbelastingen en de aftrekbaarheid van rente voor bedrijven. In het algemeen wordt de standaard aftrekpost verdubbeld en worden veel bijtellingen, aftrekposten en uitsluitingen geschrapt, bijvoorbeeld voor verhuiskosten en werknemersbonussen.

In eerste instantie zou de verlaging van de vennootschapsbelasting van 35 procent naar 20 procent tijdelijk zijn, maar in het huidige wetsvoorstel is sprake van een permanente verlaging.

Daarnaast worden in het huidige wetsvoorstel de huidige zeven individuele belastingschijven terugbracht naar vier schijven van respectievelijk 12 procent, 25 procent, 35 procent en 39,6 procent. De inkomensdrempel voor het 39,6 procent tarief wordt daarbij verhoogd naar 1 miljoen dollar voor getrouwde koppels.

Het plan, dat in de afgelopen dagen meermalen gewijzigd werd, verraadt ook diverse politieke compromissen en kronkels om te voorkomen dat de overheidstekorten verder en langer oplopen, stelde The Wall Street Journal in een analyse.

Het wetsvoorstel wordt volgende week in behandeling genomen, met als doel dat het voorstel voor Kerstmis in een wet omgezet kan worden en vanaf 2018 geïmplementeerd kan worden.

Geef een reactie