--- ---

Apple presteert beter dan verwacht

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 02 november 2017

Aandeel stijgt in elektronische handel nabeurs 3,3 procent.

(ABM FN-Dow Jones) Apple heeft donderdag nabeurs een hoger dan verwachte winst en omzet geboekt, vanwege de stijgende vraag naar iPhones. Dit bleek donderdag nabeurs tijdens de publicatie van de resultaten over het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar.

Voor het huidige kwartaal voorziet de techgigant een recordomzet vanwege de sterke vraag naar zijn hoogst geprijsde iPhone-model ooit. De bestellingen voor de iPhone stegen het afgelopen kwartaal 2,6 procent tot 46,7 miljoen eenheden, wat goed is voor circa tweederde van de totale omzet. Tegelijkertijd steeg de verkoop van Mac computers en iPads, wat resulteerde in een stijging van de omzet voor het vierde opeenvolgende kwartaal en een stijging van de nettowinst voor het derde opeenvolgende kwartaal. Voor het eerst sinds begin 2016 steeg de verkoop in China.

De consistente omzetstijging, in combinatie met de verwachte stijging van de iPhone-verkopen heeft er het afgelopen jaar toe geleid dat het aandeel Apple ongeveer 50 procent is gestegen. Het concern heeft inmiddels een marktwaarde van meer dan 860 miljard dollar.

CEO Tim Cook zei dat er van de iPhone 8 en 8 Plus, die sinds 22 september aan klanten worden geleverd, inmiddels meer zijn verkocht dan alle andere eerdere modellen. Hij voegde eraan toe dat hij nooit had verwacht de verkoopcijfers van de iPhone 7 en 7 Plus van vorig jaar te overtreffen, met name omdat het concern dit jaar drie modellen lanceert.

Apple boekte in zijn fiscale vierde kwartaal een nettowinst van 10,7 miljard dollar, ofwel 2,07 dollar per aandeel, in vergelijking tot 9,0 miljard dollar, ofwel 1,67 dollar per aandeel, in dezelfde periode een jaar eerder.

De omzet steeg van 46,9 miljard dollar in het fiscale vierde kwartaal vorig jaar naar 52,6 miljard dollar het afgelopen kwartaal.

Vooraf door FactSet Research geraadpleegde economen rekenden op een winst per aandeel van 1,87 dollar op een omzet van 50,7 miljard dollar.

Outlook

Voor het fiscale eerste kwartaal voorziet Apple een omzet van 84 miljard tot 87 miljard dollar. Analisten rekenden op een omzet van 85,2 miljard dollar.

Het aandeel Apple noteerde donderdag in de elektronische handel nabeurs 3,3 procent hoger.

Geef een reactie