--- ---

Update2: Japan naar stembus

Redactie De Aandeelhouder - zondag, 22 oktober 2017

Abe kan volgens exit poll rekenen op 253 tot 300 zetels.

(ABM FN-Dow Jones) In Japan heeft zittend premier Shinzo Abe naar verwachting de vervroegde verkiezingen gewonnen. Kort na het sluiten van de stembus om 13:00 Nederlandse tijd, bleek uit een exit poll van de Japanse zender NHK dat Abe met zijn Liberaal-Democratische Partij (LDP) op 253 tot 300 zetels kan rekenen. 

De LDP had voorafgaand aan de verkiezingen met zijn coalitiepartner Komeito een zogeheten supermeerderheid van meer dan 310 zetels in het Japanse Lagerhuis, dat in totaal 465 zetels heeft. Volgens NHK zou de coalitie gezamenlijk kunnen rekenen op 281 tot 336 zetels. Mogelijk behoudt het daarmee de belangrijke supermeerderheid waarmee het veranderingen in de grondwet kan aanbrengen. 

Nu Abe opnieuw het vertrouwen van de kiezer lijkt te krijgen, kan hij plannen doorzetten voor een verdere BTW-verhoging, van 8 naar 10 procent in 2019. Verder wil de premier het pacifisme uit de grondwet halen, zodat Japan weer officieel een leger kan inzetten. Dat laatste is alleen mogelijk met een supermeerderheid. 

De grootste uitdager van van de coalitie kan naar verwachting rekenen op 50 tot 60 zetels. Gouverneur Yuriko Koike van Tokio had gehoopt het Abe moeilijk te maken met haar kersverse Partij van de Hoop. In juli leed de LDP van Abe nog het grootste verlies ooit tijdens lokale verkiezingen in Tokio, terwijl sympathisanten van Koike juist flink wonnen. 

De opkomst zondag is waarschijnlijk beïnvloed door tyfoon Lan die voor extreem veel regen zorgt. De officiële uitslag volgt maandagochtend vroeg.

Update: om exit poll te vermelden en bericht te actualiseren.

Update2: om nieuwe informatie toe te voegen. 

Geef een reactie