--- ---

Te weinig voortgang Brexit onderhandelingen om volgende fase in te luiden

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 12 oktober 2017

Barnier spreekt van storende impasse.

(ABM FN-Dow Jones) Michael Barnier, hoofdonderhandelaar namens de Europese Unie voor Brexit, heeft donderdag gezegd dat er te weinig vooruitgang wordt geboekt om de volgende fase van de onderhandelingen in te gaan, waarbij onder andere gesproken zal worden over de toekomstige handelsrelatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

Barnier voegde er echter aan toe vertrouwen te hebben dat er in de komende twee maanden belangrijke besluiten genomen kunnen worden.

Barnier zei dat er in de laatste ronde van de onderhandelingsgesprekken niet veel vooruitgang is geboekt over belangrijke kwesties, waaronder de rechten van burgers, de toekomstige status van de grens in Ierland en de eis van de unie dat het Verenigd Koninkrijk aan de eerder toegezegde financiële verplichtingen zal voldoen.

De onderhandelaar sprak van een "storende" impasse omtrent de financiële afrekening. In de vorige drie onderhandelingsrondes weigerde het Verenigd Koninkrijk te erkennen dat het budget, met een looptijd van zeven jaar, van de Europese Unie bindend is voor de Britten. Dit budget loopt tot 2020.

De EU heeft gezegd slechts over de toekomstige handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk te willen spreken zodra er voldoende vooruitgang is geboekt op deze onderwerpen, maar zeven maanden na de start van de onderhandelingen om de EU te verlaten, zijn de twee partijen in een impasse terecht gekomen over de voorwaarden van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk. Voor afronding van deze onderhandelingen staat een periode van twee jaar.

Later deze maand komen de leiders van de EU bijeen om over de kwestie te praten. Barnier en de Britse regering spraken eerder de intentie voor deze bijeenkomst overeenstemming te bereiken over de voorwaarden van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.

David Davis, die namens de Britten de onderhandelingen leidt, sprak van "constructieve en professionele" gesprekken. 

Geef een reactie