--- ---

De omzet van Fagron steeg met 0,2 procent naar 103,6 miljoen euro, waar analisten vooraf rekenden op 106,1 miljoen euro.

(ABM FN-Dow Jones) Fagron heeft in het derde kwartaal, zoals analisten ook voorzagen, meer omzet behaald, hoewel de stijging minder sterk was dan voorzien. Dit bleek donderdag voorbeurs uit de kwartaalcijfers van de magistrale bereider.

CEO Hans Stols sprak in een toelichting op de kwartaalcijfers van een "solide" prestatie.

De omzet van Fagron steeg met 0,2 procent naar 103,6 miljoen euro, waar analisten vooraf rekenden op 106,1 miljoen euro. Autonoom was er een groei van 1,3 procent, tegen een consensus van 4,6 procent.

HL Technology, dat door Fagron niet langer als een kernactiviteit wordt beschouwd, was goed voor een omzet van 1,8 miljoen euro. Daarmee steeg de omzet met ruim 17 procent op jaarbasis.

Exclusief HL lag de omzet op 101,8 miljoen euro, waar analisten 104,6 miljoen euro voorzagen. In Noord-Amerika deed de magistrale bereider goede zaken, mits gerekend tegen constante wisselkoersen, met een omzetstijging van 4,1 procent tot 18,5 miljoen euro. Autonoom daalde de omzet evenwel met 1,4 procent. De steriele activiteiten in de Verenigde Staten groeiden desalniettemin met 17,6 procent.

In Zuid-Amerika steeg de omzet met 2,7 procent naar 25,8 miljoen euro en tegen constante wisselkoersen bedroeg de stijging 3,4 procent.

In Europa daalden de verkopen met 0,8 procent naar 57,5 miljoen euro, hoewel er autonoom een groei was van 1,2 procent. "Onze activiteiten in Europa hebben in het derde kwartaal goede resultaten laten zien. Deze groei werd echter deels afgezwakt door achterstanden bij externe laboratoria die de door Fagron ingekochte grondstoffen analyseren", zo verklaarde Stols, die zei dat er hard wordt gewerkt aan het inlopen van de achterstand. Dit lukt vermoedelijk grotendeels in het eerste kwartaal van 2018.

Outlook

Een concrete outlook gaf Fagon voor dit jaar opnieuw niet af. Wel zei topman Stols "onverminderd positief" te zijn over de groeikansen in de verschillende markten.

Buy and build

Eerder deze maand kondigde Fagron de tweede overname van dit jaar aan. Het kocht All Chemistry, een Braziliaanse leverancier van farmaceutische grondstoffen voor bereidingsapotheken. In 2016 realiseerde de Braziliaanse leverancier een omzet van circa 17 miljoen Braziliaanse real, omgerekend ongeveer 4,5 miljoen euro, met een EBITDA-marge die in lijn is met de activiteiten van Fagron in Braziliƫ.

De Braziliaanse overname werd door analist Lenny Van Steenhuyse van KBC Securities bestempeld als een logische stap, waarmee Fagron de buy and build strategie duidelijk handen en voeten geeft. Eerder dit jaar kocht het al het Kroatische Kemig, dat een jaar omzet van circa 4 miljoen euro heeft.

Dat Fagron de buy and build strategie weer oppakt, is niet vreemd. Dit zei CEO Hans Stols de afgelopen periode al meermaals. Volgens de CEO is de onderneming, na een roerige periode, "in redelijk normaal vaarwater" terecht gekomen. "We laten het verleden achter ons", aldus de topman. Doel is daarbij volgens Fagron om te kopen tegen lagere multiples dan waarop de onderneming zelf gewaardeerd is.

Donderdag zei Stols "op continue basis" in gesprek te zijn met diverse partijen over een eventuele overname.

Hoofdpijn

Fagron kampt ook nog altijd met een aantal juridische hoofdpijndossiers. Het betreft de overname van JCB, de acquisitie van AnazaoHealth en een onderzoek door de Amerikaanse overheid.

Fagron is met de Amerikaanse justitie "continu in contact". Deze gesprekken lopen volgens Stols, zo zei hij bij de halfjaarcijfers tegen ABM Financial News, evenwel "harmonieus".

Voor JCB voorziet de topman niet dat er in 2018 al een definitieve uitspraak komt, zo zei hij bij de halfjaarcijfers. "Misschien een tussenvonnis", en bij AnazaoHealth "beweegt het de goede kant uit", voegde Stols daar in augustus aan toe.

Het aandeel Fagron sloot woensdag 1,4 procent hoger op 12,58 euro.

Geef een reactie