--- ---

Europese beurzen blijven dicht bij huis

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 12 oktober 2017

DAX intradag boven 13.000 punten.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag dicht bij huis gebleven. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot vlak op 390,28 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,1 procent op 12.982,89 punten en voor de Franse CAC 40 sloot vlak op 5.360,81 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,3 procent hoger op 7.556,24 punten.

De DAX noteerde donderdag tussentijds voor het eerst nipt boven de 13.000 punten, om vervolgens toch weer onder dit niveau te sluiten.

De Spaanse beurs stond donderdag onder druk, waarbij beleggers een pas op de plaats maakten na de commotie van de voorgaande handelsdag rond de onafhankelijkheidsstrijd van de autonome regio Catalonië. De IBEX 35 sloot uiteindelijk vlak. De stijging van een dag eerder volgde op het uitstel van de Catalaanse president Carles Puigdemont, terwijl de Spaanse premier Mariano Rajoy hintte de autonomie van de regio op te schorten.

"De reactie van de Spaanse regering is iets zwaarder dan verwacht", zei marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets. "Madrid wil waarschijnlijk tonen dat het de uiteindelijke macht bezit", voegde hij toe.

Michael Barnier, hoofdonderhandelaar van de Europese Unie over Brexit, heeft donderdag gezegd dat er te weinig vooruitgang wordt geboekt om de volgende fase van de onderhandelingen in te luiden, waarbij onder andere gesproken zal worden over de toekomstige handelsrelatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de industriële productie in augustus op maandbasis met 1,4 procent is gestegen. Op jaarbasis was sprake van een stijging van 3,8 procent.

Tevens werd bekend dat de Franse consumentenprijzen in september op jaarbasis met 1,0 procent zijn gestegen. Op maandbasis daalden de consumentenprijzen met 0,2 procent.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een november-future West Texas Intermediate daalde 1,7 procent tot 50,39 dollar, terwijl een december-future Brent 1,8 procent lager bewoog op 55,92 dollar. De Amerikaanse olievoorraden zijn afgelopen week gedaald. Daarentegen meldde het Internationaal Energie Agentschap dat de wereldwijde olievoorraden in september is gestegen, vooral doordat de productie in Amerika blijft stijgen.

De euro/dollar noteerde op 1,1845. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1862 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1858 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Op bedrijfsvlak kon Just Eat donderdag rekenen op de aandacht van beleggers, nadat de maaltijdbezorger goedkeuring heeft gekregen over de geplande buy-out van concurrent Hungryhouse. Het aandeel steeg 6,5 procent.

Deutsche Lufthansa won 2,5 procent, nadat Bernstein het advies op de Duitse luchtvaarder verhoogde van Marktperform naar Outperform, vanwege een opeenstapeling van positieve aanjagers voor de koers van de luchtvaarder, waaronder marktconsolidatie van de Duitse markt. Lufthansa meldde verder ruim 60 vliegtuigen en ongeveer 3.000 medewerkers van het failliete Air Berlin over te zullen nemen.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 2.553,36 punten. De Dow Jones index noteerde vlak, evenals technologiebeurs Nasdaq.

Geef een reactie