--- ---

Citigroup boekt meer omzet en winst

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 12 oktober 2017

Omzet uit vastrentende handel daalt.

(ABM FN-Dow Jones) Citigroup heeft in het derde kwartaal meer omzet en winst geboekt dan verwacht, ondanks een fors lagere omzet uit de handel in vastrentende waarden en grondstoffen, en terwijl er meer opzij werd gezet voor slechte leningen. Dit maakte de Amerikaanse zakenbank donderdag voorbeurs bekend.

De nettowinst van Citigroup steeg van 3,8 miljard dollar een jaar eerder tot 4,1 miljard dollar afgelopen kwartaal. De winst per aandeel steeg van 1,24 dollar naar 1,42 dollar. Dat is boven de bandbreedte van 1,24 dollar tot 1,32 dollar per aandeel, waar analisten vooraf op rekenden.

De cijfers waren geflatteerd door de verkoop van een analysebedrijf voor vastrentende waarden. Die droeg 13 dollarcent bij aan de winst per aandeel.  

De omzet van Citigroup steeg met 2 procent op jaarbasis, naar 18,2 miljard dollar. Analisten rekenden op 17,9 miljard dollar.

De omzet groeide vooral bij institutionele klanten en de mondiale consumentenbank, terwijl de bank bij grote zakelijke klanten zijn omzet zag halveren, deels omdat er onderdelen werden verkocht en afgebouwd.

De aandacht van beleggers ging vooraf vooral uit naar de fee-inkomsten voor de divisie die zich bezighoudt met de handel in vastrentende waarden. Dit cijfers kwam uit op 2,9 miljard dollar, wat 11 procent lager was dan in het voorgaande kwartaal en 16 procent lager dan een jaar eerder. 

Citigroup voorspelde al een omzetdaling met 15 procent voor de vastrentende handel, nadat dit onderdeel het de afgelopen kwartalen beter deed dan veel sectorgenoten, vooral omdat grote bedrijven graag hun renterisico's afdekken bij de bank.

De omzet van de consumentenbank wereldwijd steeg naar 8,4 miljard dollar. De voorzieningen voor slechte leningen bedroegen 12,4 miljard dollar in het derde kwartaal.

De kernkapitaalbuffer bedroeg 13,0 procent, wat 0,1 procentpunt minder was dan vorig kwartaal. De bank gaf in het derde kwartaal 6,4 miljard dollar kapitaal terug aan aandeelhouders. 

Het aandeel Citigroup is met 16 procent gestegen sinds de beleggersdag van de bankreus in juli, waar topman Michael Corbat zijn strategie uiteenzette, met onder andere een plan om kapitaal terug te geven aan aandeelhouders. 

Het rendement op eigen vermogen van de Amerikaanse bank bedroeg in het derde kwartaal een relatief zwakke 7,3 procent. Dat is lager dan de 8 procent die beleggers gemiddeld eisen voor het risico van een bankaandelen, waarschuwde het Internationale Monetaire Fonds eerder deze week, waarbij onder andere Citigroup met name werd genoemd. Wel lag het rendement boven de 6,8 procent die in het tweede kwartaal werd gerealiseerd.

Geef een reactie