--- ---

IMF somber over vooruitzichten Deutsche Bank, SocGen en Unicredit

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 11 oktober 2017

Laag rendement banken risico voor financiële stabiliteit.

(ABM FN-Dow Jones) Het Internationaal Monetair Fonds is somber over de winstgevendheid van een aantal grote mondiale banken, waaronder Citigroup, Deutsche Bank, Société Générale en Unicredit, die een risico kan zijn voor de financiële stabiliteit. Dit staat in het rapport over dat thema dat het IMF woensdag publiceerde.

"Ongeveer een derde van de banken, naar balanstotaal gemeten, kan moeite hebben om een duurzame winstgevendheid te realiseren, wat de aanhoudende uitdagingen en kwetsbaarheden op de middellange termijn onderstreept", schreef het IMF over de dertig belangrijkste financiële instellingen wereldwijd. 

Overigens gaat het volgens het Fonds de goede kant op met de winstgevendheid van de grootste banken, die als cruciaal voor het financiële systeem worden beschouwd. Tussen 2008 en 2011 was meer dan de helft van de balanstotalen van deze banken onvoldoende winstgevend. Tussen 2012 en 2016 was dat nog 39 procent en in 2019 zal dit zijn gedaald tot 29 procent, verwacht het IMF.

Het IMF noemt banken doorgaans niet bij naam, maar doet dat nu toch, mogelijk juist omdat het economische klimaat nu goed is, wat een kans biedt om 'man en paard' te noemen, zonder onrust op de markt te veroorzaken. 

Het rapport stelt dat negen banken nog steeds ondermaatse winsten boeken. Naast de vier bovengenoemde namen zijn dat Barclays, Standard Chartered en de drie Japanse banken Sumitomo Mitsui, Mizuho en Mitsubishi UFJ.   

Bankenanalisten uit de private sector voorspellen voor die negen banken een rendement op eigen vermogen in 2019 van minder dan 8 procent. Dat is het rendement dat beleggers volgens het IMF verwachten op bankenaandelen. Als banken daarbij achterblijven, dan zouden ze niet structureel winstgevend zijn en moeilijk buffers kunnen opbouwen voor moeilijke tijden.

"Dat kan een risico zijn voor de financiële stabiliteit", zei IMF-directeur Tobias Adrian woensdag tegen verslaggevers. Dat geldt ook voor de eurozone, waar diverse banken kampen met slechte leningen en verlieslatende bedrijfsmodellen. stelde het rapport.

De uitspraken van het IMF zijn niet heel verrassend. Zo wordt het aandeel Deutsche Bank al geruime tijd verhandeld tegen slechts de helft van de boekwaarde. Daaruit blijkt dat beleggers niet geloven dat de bank op termijn genoeg rendeert om waarde te creëren. 

De enige Nederlandse bank in de groep, ING, zal naar verwachting van analisten in 2019 een rendement van meer dan 10 procent op het eigen vermogen halen, en zit daarmee aan de veilige kant.

Volgens het IMF moeten toezichthouders banken aansporen om slechte leningen van de balans te halen en verlieslatende activiteiten af te stoten. 

Ministers van financiën en centrale bankiers uit 189 landen vergaderen deze week in Washington voor de jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank.

Geef een reactie