--- ---

Beursupdate: rustige handelsdag op Damrak

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 05 oktober 2017

Financiële markten vooral in afwachting van kwartaalrapportages.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde donderdag aan het eind van de ochtend dicht bij huis. Rond de klok van elf uur noteerde de AEX nagenoeg vlak op 541,81 punten, leverde de AMX 0,4 procent in en stond de AScX bijna 0,2 procent hoger. 

Het is donderdag een "extreem rustige dag" op het Damrak, aldus analist Corné van Zeijl van Actiam. De marktvorser wees er daarbij op dat er weinig richtinggevend nieuws is en dat de financiële markten vooral in afwachting zijn van de start van de kwartaalrapportages van beursgenoteerde bedrijven.

"Verder is het gezien de onrust in verschillende Europese landen opvallend dat de dollar zich niet sterker manifesteert ten opzichte van de euro", aldus Van Zeijl. "Ik voorzie daarbij geen groot effect op de Amerikaanse munt van de rapportage later vandaag over de wekelijkse steunaanvragen", voegde hij toe.

Op macro-economisch gebied bleek donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de inflatie in Nederland in september licht is gestegen. De inflatie liep op van 1,4 procent op jaarbasis in augustus naar 1,5 procent in september. Dit kwam vooral door de prijsontwikkeling van vliegtickets, aldus het CBS.  De inflatie zoals gemeten op basis van de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP) lag in september in Nederland op 1,4 procent, tegen 1,5 procent een maand eerder. In de eurozone bleef de prijsstijging 1,5 procent.

"Ik voorzie dat we voorlopig ongeveer op dit niveau zullen blijven hangen en zeker niet snel richting de twee procent zullen gaan", zei analist Van Zeijl, die alleen beweging verwacht als de olieprijzen significant gaan veranderen.

De Nederlandsche Bank waarschuwde donderdag banken en verzekeraars voor de risico’s die gepaard gaan met klimaatverandering en de overgang naar een klimaatneutrale economie. DNB wil klimaatrisico’s steviger verankeren in haar toezicht met als uiteindelijke doel het bewerkstelligen van duurzame financiële stabiliteit. Daarnaast wordt er bij de bank gewerkt aan de implementatie en verdere ontwikkeling van klimaatstresstesten. 

De euro/dollar noteerde donderdag richting het einde van de ochtend op 1,1775. Woensdagavond bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen verhandelde het muntpaar nog op 1,1763 en bij de start van de handelsdag in Amsterdam stond het muntenpaar op 1,1766.

Olie noteerde donderdagochtend in het groen. De november-future op een vat West Texas Intermediate stond 0,4 procent hoger op 50,21 dollar en Brent werd 0,8 procent duurder op 56,23 dollar.

Voor vanmiddag komen uit de Verenigde Staten nog de wekelijkse steunaanvragen en de handelsbalans en fabrieksorders over augustus op de macro-economische agenda.

Stijgers en dalers

In de AEX was Altice met een winst van 2,2 procent de sterkste stijger. Aalberts Industries sloot in de hoofdindex de rij met een verlies van bijna 0,9 procent.

Philips leverde 0,4 procent in. Het bedrijf maakte donderdag bekend met de Indonesische ziekenhuisorganisatie Siloam Hospitals een overeenkomst te hebben bereikt voor het onderhoud en aanvullende diensten voor Philips-apparatuur in 21 ziekenhuizen in Indonesië. Financiële details werden niet verstrekt. Siloam Hospitals is een private organisatie, die jaarlijks aan ongeveer twee miljoen patiënten medische zorg verleent. Berenberg verhoogde verder het koersdoel voor Philips donderdag van 32,00 naar 34,00 euro bij handhaving van Houden als advies.

ABN AMRO noteerde 0,4 procent hoger. BlackRock meldde een groter belang in de bank.

Heineken noteerde 0,1 procent hoger. Het bierconcern zal over het derde kwartaal een solide groei van het autonome biervolume van 2,5 procent rapporteren, verwacht analist Matthias Maenhaut van ING donderdag in een vooruitblik op de kwartaalcijfers die op 25 oktober verschijnen. De analist verwacht echter een negatieve ontwikkeling van de wisselkoersen, waarbij de negatieve impact wordt getaxeerd op 84 miljoen euro in 2018.

In de Midkap was Intertrust met een winst van bijna 0,9 procent de grootste stijger. Arcadis droeg hier met een verlies vaan 1,4 procent de rode lantaarn.

In de AScX was Fagron de grootste stijger met een plus van 2,5 procent, na het nieuws dat de magistrale bereider van geneesmiddelen het Braziliaanse All Chemistry wil overnemen. De acquisitie is een logische stap en een voortzetting van de buy and build strategie, stelde analist Lenny Van Steenhuyse van KBC Securities donderdag. KBC Securoites heeft een Houden advies op het fonds met een koersdoel van 12,00 euro. Analist Van Zeijl van Actiam sprak van "een mooie overname".

Van Lanschot Kempen noteerde nagenoeg vlak. De vermogensbeheerder heeft te maken met een nieuwe claimorganisatie voor gedupeerde klanten, zo werd donderdag bekend. De claimorganisatie, genaamd Stichting Tegen Klantendumping door Van Lanschot, is van mening dat de verkoop uit 2015 van zakelijke vastgoedleningen door de bank aan Promontoria feitelijk "het dumpen van klanten en juridisch gezien onrechtmatig en maatschappelijk ongewenst is". NSI noteerde 0,3 procent lager. 

Onder de lokale fondsen noteerde Veon vlak. Het bedrijf heeft Josh Drew benoemd als chief compliance officer. Drew is sinds juli 2016 actief bij Veon en was daarvoor werkzaam bij computerfabrikant Hewlett-Packard. 

SnowWorld verloor 0,6 procent. Grootaandeelhouders hebben een flink deel van hun belang in de exploitant van overdekte skihallen verkocht, nadat de Belgische miljardair Marc Coucke zich als koper meldde. CEO Koos Hendriks meldde per 28 september in het register van de Autoriteit Financiële Markten een verlaging van zijn belang in SnowWorld van 49,53 tot 10,0 procent. Axxion verkleinde het belang in SnowWorld van 3,30 procent naar 2,65 procent.

Geef een reactie