Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 4 oktober 2017 21:58

Mountainshield weigert aanbod Geert Schaaij

(ABM FN-Dow Jones) Het Mountainshield Capital Fund heeft een aanbod op zijn converteerbare obligatie Verenigde Nederlandse Compagnie laten schieten en gekozen voor conversie die veel minder aandelen opleverde. Dit bleek uit onderzoek van ABM Financial News.

Het Mountainshield fonds converteerde recent een obligatielening van 1,2 miljoen euro naar 342.900 aandelen VNC. Het betrof een obligatie met een rente van 5 procent en een looptijd tot eind 2021. Deze rentevergoeding van 5.000 euro per maand ontvangt Mountainshield nu niet meer.

De obligatie kende een verplichte conversie tegen 3,50 euro per aandeel. VNC sloot woensdag 3,1 procent lager op 1,25 euro.

Voormalig bestuurder en grootaandeelhouder van VNC Geert Schaaij noemde de conversie van de obligatie dan ook "een gouden slag" voor VNC.  Het bedrijf hoeft geen rente meer te betalen en door de conversie wordt vreemd vermogen omgezet in eigen vermogen.

Merkwaardig aan de transactie is, dat Mountainshield in ruil voor zijn obligatie ook 450.000 aandelen VNC had kunnen krijgen van Schaaij, zo zei zijn adviseur Ron van Veldhoven woensdag tegen ABM Financial News, in plaats van 342.900 stukken.

Van Veldhoven zei niet te begrijpen waarom Mountainshield het aanbod liet schieten. De adviseur had de propositie zowel aan Selwyn Duijvestijn, die verantwoordelijk is voor de beleggingsstrategie van Mountainshield, als diens beheerder ROI am gedaan.

"Nooit een reactie op teruggekomen", aldus Van Veldhoven.

Duijvestijn zei woensdag tegen ABM Financial News dat de beheerders niet op het bod zijn ingegaan, omdat  ze het "te dubieus" vonden om de obligatie door te verkopen aan de voormalig VNC-bestuurder Schaaij, die samen met voormalig VNC-commissaris Van Veldhoven destijds rechtstreeks verantwoordelijk was voor de uitgifte van de obligatie van 1,2 miljoen euro.

Beursgoeroe Schaaij, die ook het beleggersblad Beursgenoten uitgeeft, kocht destijds de lege beurshuls Roto Smeets om het om te dopen naar VNC en is zelf nog steeds een van de grootste aandeelhouders. Eerder dit jaar trad hij af als CEO van de beursnieuweling.

In een reactie tegen ABM Financial News liet Schaaij optekenen de keuze van Mountainshield om te converteren "krankzinnig" te vinden. Daarmee laat het fonds rente-inkomsten liggen, terwijl het ruim 100.000 aandelen meer had kunnen ontvangen, aldus de beursgoeroe.

Volgens Duijvestijn hebben de beheerders van Mountainshield "besloten om het percentage minder liquide beleggingen terug te brengen". De converteerbare obligatie was er daar één van, evenals een belegging in het beursgenoteerde RoodMicrotec.  Duijvestijn benadrukte dat dit een eigen keuze is en niet is opgelegd door de toezichthouder. Daar voegde de belegger nog aan toe dat het Mountainshield fonds over een stabiel tot groeiend vermogen beschikt en dat het rendement dit jaar zo'n 7 procent is.

In tegenstelling tot de VNC-obligatie leverde die belegging in RoodMicrotec volgens de strategiebepaler wel een mooi rendement op voor het fonds na de koersstijging van de afgelopen tijd. Het register van de Autoriteit Financiële Markten laat zien dat het Mountainshield fonds zijn belang in RoodMicrotec per 25 september heeft teruggebracht tot 2,68 procent, waar dat in juni nog 4,73 procent was.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 3, 2020

AEX week 27 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 3, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Candlesdtick Koerspatronen

juli 3, 2020

Ahold draait goed in VS | 3 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 2, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Trading Range

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:18

  TA: ‘Tencent volgt een Chinese wijsheid ‘

 • 11:19

  De beste zilvermijnaandelen van 2020

 • 09:40

  TA: ‘Energieke aandelen op het netvlies’

 • 08:28

  Sterk banenrapport, maar zwak slot in de VS

 • 08:09

  Covid-19-hoop & Tesla meest waardevolle autobouwer

 • 17:46

  TA: ‘Als een raket of als een virus?’

 • 09:45

  ETF van de week: iShares Nasdaq Biotech ETF (BTEC)

 • 08:44

  Chipmakers in trek & goud blijft floreren

 • 17:13

  TA: ‘Hang Seng index is niet meer veilig’

Masterclasses

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 21 juli

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
02 jul 08:51 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Een onzekere toekomst voor big oil

01 jul 11:14 Bas Heijink

Zware weerstandszone AEX intact

29 jun 11:45 Nico Bakker

Offensieve koopkans PROSUS