fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 3 oktober 2017 20:57

Mountainshield wil wendbaarder zijn in VNC

(ABM FN-Dow Jones) Mountainshield Capital Fund heeft een obligatielening in Verenigde Nederlandse Compagnie geconverteerd in aandelen om zo meer flexibiliteit te hebben als de prestaties van de beursnieuweling blijven tegenvallen. Dit zei Selwyn Duijvestijn, directeur bij Mountainshield Capital Management, dat verantwoordelijk is voor het beleggingsbeleid van Mountainshield Capital Fund, dinsdag tegen ABM Financial News.

Volgens Duijvestijn is er veel veranderd bij VNC sinds hij begin dit jaar de obligatielening aanschafte. "Er is nogal wat gebeurd", aldus de belegger, die onder meer wees op de uittocht van bestuurders en commissarissen bij VNC en de recent tegenvallende cijfers.

Begin september moest VNC bekend maken dat het in de eerste helft van 2017 een verlies heeft geleden van 0,7 miljoen euro, met name door "teleurstellende" resultaten bij de energietak. De verwachting van de onderneming is dat in de loop van 2017 de marges weer op peil zullen komen.

Door het besluit om zijn obligaties om te zetten in aandelen VNC meent Duijvestijn "veel wendbaarder te zijn, mocht het schip zinken". De belegger zei nog altijd geloof te hebben in VNC, maar niet "de laatste in de rij" te willen zijn als het misgaat.

Daarbij merkte Duijvestijn ook op dat participanten van het Mountainshield fonds "niet heel blij" zijn met de converteerbare obligatie.

Al met al is het een slechte belegging gebleken, moest Duijvestijn constateren. En bij een foute belegging moet je ook verlies durven nemen, voegde hij toe. De belegger erkende dat het fonds nu "veel moet afschrijven".

Mountainshield kocht de converteerbare obligatie in februari voor 1,2 miljoen euro tegen een rentevergoeding van 5 procent. De lening liep tot eind 2021 en kende een verplichte conversie tegen 3,50 euro per aandeel. VNC sloot dinsdag 1,6 procent lager op 1,29 euro.

Duijvestijn zei destijds bij de aanschaf tegen ABM Financial News dit te doen omdat hij geloofde in de mogelijkheden van VNC. Doordat er maar weinig handel is het aandeel is, was dit volgens de belegger de enige manier om in één keer een fatsoenlijk belang in handen te krijgen.

Belegger Geert Schaaij, die destijds de lege beurshuls Roto Smeets kocht om het om te dopen naar VNC, stelde dat de conversie voor de beursgenoteerde onderneming goed nieuws is. VNC hoeft geen rente meer te betalen, en door de conversie wordt vreemd vermogen omgezet in eigen vermogen. "Een gouden slag voor VNC", noemde Schaaij de deal tegen ABM Financial News, hoewel hij ook van mening is dat het "een drama" is voor de beleggers van Mountainshield.

Hoewel Schaaij voorheen CEO van VNC was, trad hij eerder dit jaar af en werd hem op de buitengewone aandeelhoudersvergadering van eind augustus decharge verleend. Wel is Schaaij nog altijd een belangrijke aandeelhouder. Volgens de laatste melding in het register van de Autoriteit Financiële Markten gaat het nog om ruim 2,2 miljoen aandelen, een belang van net geen 40 procent.

VNC is evenwel bezig met een serie overnames, waarvoor het twee miljoen nieuwe aandelen zal uitgeven tegen 2,50 euro per aandeel. Deze aandelen worden geplaatst bij de huidige eigenaar van de drie over te nemen bedrijven, Mark Logtenberg, die tevens de voorzitter van de raad van commissarissen van VNC is. Logtenberg krijgt door de nieuwe transactie een meerderheidsbelang van 60 procent, terwijl het belang van Schaaij zal verwateren.

Na de conversie heeft Mountainshield volgens het register van de AFM straks bijna 705.000 aandelen in handen, wat goed is voor een belang van 12,54 procent.

Dit aandelenbelang verkreeg Mountainshield overigens gedeeltelijk door medio juni 200.000 aandelen VNC van Schaaij te kopen. Tegen welke prijs dit gebeurde, is niet bekend gemaakt, maar de koers van het aandeel schommelde in die periode tussen de 1,92 en 2,00 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

De Aandeelhouder TV

februari 26, 2020

ASMI verslaat de verwachtingen | 26 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 25, 2020

AEX 25 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

februari 25, 2020

Licht herstel na bloedrode sessie | 25 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 24, 2020

AEX 24 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
25 feb 17:28 Redactie

3 Dingen die Beleggers moeten onthouden nu de corona-angst heerst

25 feb 09:26 Superperformance SAS

Aankoop van de Classic Turbo short

25 feb 09:56 Shaun Stevens

De controle terugpakken – REIT’s in een tijdperk van hernieuwde huurregulering