--- ---

Ondernemersvertrouwen Japan naar piek

Redactie De Aandeelhouder - maandag, 02 oktober 2017

Tankan index op hoogste niveau in tien jaar.

(ABM FN-Dow Jones) Het ondernemersvertrouwen in Japan piekte in het derde kwartaal op het hoogste niveau in tien jaar. Dit bleek maandag uit het kwartaalrapport van Tankan.

De Tankan index steeg van 17 in het tweede kwartaal naar 22 in de afgelopen driemaandsperiode. Dit is het hoogste niveau sinds september 2007. 

Uit de sentimentsindex bleek verder dat grote ondernemingen verwachten dat hun winst in het boekjaar dat eindigt in maart 2018, met circa 5 procent zien toenemen, wat een ommezwaai is na een voorspelde daling van ruim 3 procent waar de bedrijven in het tweede kwartaal nog vanuit gingen. Het optimisme over de winstontwikkeling heeft te maken met de zwakkere yen en de grotere vraag naar technologische producten.

De sterke vertrouwenscijfers zijn gunstig voor de Japanse premier Shinzo Abe, die vorige week het Japanse Lagerhuis liet ontbinden zodat er vervroegde verkiezingen kunnen worden gehouden. Vermoedelijk worden die op 22 oktober gehouden. Abe hoopt met de vervroegde verkiezingen te profiteren van een recente toename van zijn populariteit, met name dankzij zijn optreden in het conflict tussen Amerika en Noord-Korea. Hoewel opponenten wel in lijken te lopen, is de kans groot dat de LDP van Abe gewoon weer een twee derde meerderheid krijgt.

En volgens analisten geeft het Tankan rapport van maandag Abe en zijn partij wind in de rug. "Dit is duidelijker bewijs dat de economie sterk herstelt en dat dit ook ook geleidelijk merkbaar wordt voor Japanners, hoewel nog niet in sterke mate", meent econoom Takuji Aida, van Société Générale. Hij verwacht niet dat de voornaamste uitdager van premier Abe, gouverneur Yuriko Koike van Tokio en haar Partij van de Hoop een echte bedreiging vormt, vooral omdat veel van haar beleidsplannen nog steeds onduidelijk zijn.

Econoom Mari Iwashita van SMBC Friend Securities gelooft wel dat Koike de aandacht kan trekken met haar plan om een geplande BTW-verhoging uit te stellen, maar dat zal niet voldoende zijn om Abe van zijn meerderheid te beroven.

Geef een reactie