--- ---

Bondskanselier krijgt verlenging maar moet wel stevig inleveren.

(ABM FN-Dow Jones) Angela Merkel heeft, zoals verwacht, de Duitse verkiezingen ruimschoots gewonnen, maar moest wel genoegen nemen met flink minder stemmen dan bij de vorige verkiezingen. Dit blijkt uit de laatste exit poll van ARD.

CDU/CSU zal vermoedelijk 33,0 procent van de stemmen binnenhalen, circa 8 procentpunt minder dan in 2013 en het slechtste resultaat sinds 1949. De SPD, geleid door Martin Schulz, daalt volgens de poll van 25,7 naar 20,5 procent. De grote winnaars lijken AfD en FDP te worden met respectievelijk 12,6 en ruim 10,7 procent van de stemmen, terwijl beide partijen in 2013 de kiesdrempel van 5 procent net niet haalden.

Econoom Carsten Brzeski van ING wees er op zijn Twitter op dat Duitsland met deze uitslag de rest van Europa volgt, dat wil zeggen "een populistische partij in het parlement, een moeilijke coalitievorming en het einde van grote partijen".

Volgens Brzeski zijn er maar twee coalities mogelijk. Een voortzetting van de huidige, die van CDU/CSU en SPD, of een "Jamaica" coalitie van CDU/CSU, FPD en de Groenen.

"Evenwel wordt geen van deze twee coalities makkelijk", meent de econoom, terwijl SPD al heeft aangegeven te opteren voor een plek in de oppositie. Interessant noemde Brzeski de oproep van de CDU aan de SPD om niet te vlot conclusies te trekken en deur naar een voortzetting van de "grote coalitie" open te houden.

Investeringsstrateeg Stefan Kreuzkamp van Deutsche Asset Management waarschuwde vooraf ook al voor een moeilijke coalitievorming, omdat er onder meer voldoende scepsis is over de eurozone. Op de lange termijn zijn er echter nog grotere uitdagingen, voorspelde de marktstrateeg. "Als de AfD een permanent gegeven wordt in het Duitse parlement, zoals Die Linke al zijn, wordt het steeds moeilijker om functionerende coalities te bouwen."

Update: om meer informatie en nieuwe cijfers toe te voegen.

Geef een reactie