--- ---

Merkel behaalt bitterzoete overwinning

Redactie De Aandeelhouder - zondag, 24 september 2017

Bondskanselier krijgt verlenging maar moet wel stevig inleveren.

(ABM FN-Dow Jones) Angela Merkel heeft, zoals verwacht, de Duitse verkiezingen ruimschoots gewonnen, maar moest wel genoegen nemen met flink minder stemmen dan bij de vorige verkiezingen. Dit blijkt uit een exit poll van ARD.

CDU/CSU zal vermoedelijk 32,9 procent van de stemmen binnenhalen, circa 8 procentpunt minder dan in 2013. De SPD, geleid door Martin Schulz, daalt volgens de poll van 25,7 naar 20,8 procent. De grote winnaars lijken AfD en FDP te worden met respectievelijk 13 en ruim 10 procent van de stemmen, terwijl beide partijen in 2013 de kiesdrempel van 5 procent net niet haalden.

Econoom Carsten Brzeski van ING wees er op zijn Twitter op dat Duitsland met deze uitslag de rest van Europa volgt, dat wil zeggen "een populistische partij in het parlement, een moeilijke coalitievorming en het einde van grote partijen".

Investeringsstrateeg Stefan Kreuzkamp van Deutsche Asset Management waarschuwde vooraf al voor een moeilijke coalitievorming, bijvoorbeeld omdat er voldoende scepsis is over de eurozone. Op de lange termijn zijn er echter nog grotere uitdagingen, voorspelde de marktstrateeg. "Als de AfD een permanent gegeven wordt in het Duitse parlement, zoals Die Linke al zijn, wordt het steeds moeilijker om functionerende coalities te bouwen."

Geef een reactie