--- ---

Britse premier May wil transitieperiode van twee jaar na Brexit

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 22 september 2017

Land boekt vooruitgang in onderhandelingen volgens May.

(ABM FN-Dow Jones) Na het formele vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie in 2019 wil de Britse premier Theresa May een overgangsperiode van ongeveer twee jaar om afspraken te maken over een nieuwe samenwerking tussen het land en de Europese Unie. Dit stelde May vrijdag in een speech in het Italiaanse Florence. 

May stelde dat zowel het Verenigd Koninkrijk als de Europese Unie gebaat zijn bij een dergelijke implementatieperiode, waarin de premier wil dat beide partijen onverminderd toegang behouden tot elkaars markten. De lengte van een transitieperiode schat May op "rond de twee jaar" , afhankelijk van hoe lang het duurt om nieuwe afspraken te maken na de formele uitstap uit de Europese Unie in 2019. 

May stelde dat de onderhandelingen tot dusver "zwaar" zijn gebleken, maar dat er evenwel vooruitgang wordt geboekt. "We moeten vooruit kijken en praten over de toekomstige banden", aldus de Britse premier, die zo snel mogelijk een akkoord wil bereiken met de Europese Unie over de details van de overgangsperiode.  

May benadrukte verder dat het Verenigd Koninkrijk aan haar budgettaire verplichtingen wil blijven voldoen en dat het land niet tussen een hervorming van de Europese Unie in wil staan. "Het Verenigde Koninkrijk wil een goede vriend blijven en het succes van de Europese Unie blijft ook in het belang van ons land. We vertrekken uit de Europese Unie, maar keren Europa niet de rug toe. 

Geef een reactie