Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 15 september 2017 20:36

Opluchting op Damrak laat ruimte voor mooie weekwinst

(ABM FN-Dow Jones) Een opluchtingsrally zorgde deze week voor een sterke stijging van de AEX. De Amsterdamse hoofdgraadmeter won op een slotstand van 526,78 punten vrijdag, 1,5 procent op weekbasis.

De aandelenmarkten reageerden aan het begin van de week opgelucht dat de spanningen tussen Noord-Korea en Amerika het weekend niet waren geëscaleerd en dat de schade door orkaan Irma in Amerika relatief meeviel, in tegenstelling tot het spoor van vernieling dat werd achter gelaten in het Caribisch gebied.  

De kwestie Noord-Korea leek dus even naar de achtergrond verdwenen, maar marktkenners waarschuwden dat dit mogelijk van korte duur zou zijn. "Noord-Korea blijft op de agenda", waarschuwde beleggingsstrateeg Ineke Valke van Theodoor Gilissen Bankiers. En zo geschiede want vrijdag vuurde Pyongyang, ondanks recent opgelegde sancties, weer raketten af boven Japan. 

Pond in de lift na zinspelingen renteverhoging 

Niet zozeer de euro en dollar maar het Britse pond was deze week de blikvanger op de valutamarkten. De munt liep op tot boven de 1,35 dollar, en daarmee de hoogste stand in ruim een jaar, na het rentebesluit van de Bank of England, donderdagmiddag. Wijzigingen waren er zoals verwacht niet, want de rente bleef staan op het historisch lage niveau van 0,25 procent en ook het opkoopprogramma van 435 miljard pond bleef ongemoeid. Evenwel kwam de Britse centrale bank met de boodschap dat het monetaire beleid in de komende maanden mogelijk meer verkrapt moet worden dan waar de markt op rekent. En dat lijkt op een eerste aanzet tot een mogelijke renteverhoging.

"Het is het meest duidelijke signaal dat het Monetary Policy Committee kan geven, dat de markten zich voor moeten bereiden op een spoedige renteverhoging", stelde econoom Daniel Vernazza van UniCredit, die rekent op een verhoging van de Britse rente in november. Dat zou volgens hem wel een dure fout zijn van de Bank of England, daarbij wijzend op de economische vertraging in het Verenigd Koninkrijk. En als de markt nog twijfelde over een aanstaande Britse renteverhoging, dan kwam wellicht vrijdag het sterkste signaal dat dit toch echt staat te gebeuren want Gertjan Vlieghe, die binnen het beleidscomité van de Bank of England bekend staat als zogenoemde duig en niet snel voor een renteverhoging zal stemmen, gaf in een toespraak aan dat de kans hierop in de komende maanden wel toeneemt.

De euro, die vorige week nog steeg tot richting de 1,21 dollar, zakte deze week terug tot onder de 1,19. ABN AMRO verwacht dat de Europese munt tegen het eind van het jaar 1,20 dollar waard is en eind 2018 1,30 dollar. "We verwachten dat de – weliswaar trage – afbouw door de ECB van haar aankoopprogramma de euro de nodige steun in de rug zal geven", zei valutaspecialist Georgette Boele. 

Olie weer even naar 50,00 dollar

De olieprijs steeg deze week weer even boven de 50,00 dollar maar wist daar niet boven te blijven. De markt leek optimistischer over de verwachte sterkere vraag naar olie wereldwijd. Zowel de OPEC als het Internationaal Energieagentschap toonden zich positiever daarover, net als over de gemaakte productie-afspraken om de output in te perken.

Volgende week

Veel aandacht gaat volgende week uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag. De Amerikaanse centrale bank komt naast het rentebesluit met nieuwe economische ramingen en een nieuwe voorspelling voor de rente ontwikkeling. Voorzitter Janet Yellen geeft bovendien een toelichting op het besluit en de markt rekent op de aankondiging dat wordt gestart met het afbouwen van de balans.

Op macro-economisch vlak staan verder inkoopmanagersindexen op de rol en inflatiecijfers uit de eurozone.

Stijgers en dalers

Het merendeel van de AEX bedrijven sloot deze week hoger. Koploper was Aalberts, dat op weekbasis 3,6 procent steeg. De verliezen waren relatief beperkt. Unibail-Rodamco verloor 2,0 procent en volgde daarmee de trend dat vastgoedfondsen onder druk stonden deze week. Vrijdag kwamen er berichten de markt in dat Unibail-Rodamco gesprekken zou voeren om een kantoorgebouw in Parijs te verkopen aan vermogensbeheerder Amundi. 

ABN AMRO steeg op weekbasis 2,4 procent. De Nederlandse staat verkocht deze week weer een pluk van zijn aandelen in de bank. Tegen 23,50 euro per stuk gingen 65 miljoen aandelen van de hand waardoor het belang is gedaald van 63 naar 56 procent. 

De staat verkocht verder ook het resterende belang in ASR Nederland. Ruim 30 miljoen aandelen werden verkocht en dit leverde 1 miljard euro op, bovenop de 2,75 miljard euro die de verkoop van eerdere belangen opleverde. In 2008 kocht de staat ASR nog voor 3,68 miljard euro. ASR Nederland sloeg deze week verder zijn slag in verzekeringsland met de overname van de Nederlandse tak van het Italiaanse Generali. Analisten waren te spreken over de aankoop en het prijskaartje van 143 miljoen euro. KBC Securities en ING verhoogden hun koersdoelen en verwachten een succesvolle integratie. ASR won 0,4 procent. 

TomTom steeg 3,0 procent op weekbasis. De navigatiespecialist kondigde een aantal opdrachten aan. De opvallendste was volgens NIBC die van Daimler. TomTom zal in Noord-Amerika kaarten gaan leveren aan de Duitse autofabrikant. NIBC stelde dat de opdracht beperkte financiële waarde heeft maar wel een duidelijk teken van vertrouwen is.

Concurrent AND International Publishers kwam deze week met de aankondiging dat het gaat samenwerken met het Duitse Continental om bestaande digitale kaarten te verrijken met sensorgegevens die voertuigen verzamelen. NIBC sprak van een slimme zet. Het aandeel steeg liefst 23,8 procent op weekbasis.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

mei 29, 2020

AEX week 22 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 29, 2020

Trump zet markten op scherp | 29 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

AEX 28 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

Buitenlandse rookworst? | 28 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:51

  TA: ‘Fugro blijft een bodemonderzoeker’

 • 13:06

  Aandeel Twitter: Social media netwerk onder druk na uitspraken President Trump

 • 08:09

  Trump houdt persconferentie over China & beurzen openen lager

 • 16:16

  TA: ‘Weinig trek nog in ontspanning’

 • 08:32

  Indices verder omhoog & biedt het faillissement van Hertz kansen?

 • 17:49

  TA: ‘Experimenteren met koersuitbraken’

 • 15:31

  Online activiteiten steeds belangrijker voor aandeel Ahold Delhaize

 • 09:56

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Spanningen tussen VS & China lopen op & toespraak van ECB-president Lagarde

Masterclasses

 • 02 juni

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

 • 16 juni

  Actief inspelen op draaipunten in de markt

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

Columns

Nieuw
29 mei 08:01 Shaun Stevens

Vastgoedvooruitzichten – Out of office

28 mei 10:07 Bas Heijink

De zoektocht naar de 1e lagere top

28 mei 08:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Nieuwe trends in digitale technologie