--- ---

Update: Staat verkoopt laatste pluk aandelen ASR Nederland

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 13 september 2017

Privatisering op koers voor klein nominaal verlies.

(ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse Staat gaat de resterende aandelen ASR Nederland verkopen en de verzekeraar koopt daar 3 miljoen stukken zelf van in. Dit maakten de partijen woensdag nabeurs bekend.

De stichting NLFI, die optreedt namens de Nederlandse staat, meldde vandaag de resterende 20,5 procent van de verzekeraar, of 30,15 miljoen aandelen, te willen verkopen via een veiling aan institutionele beleggers. 

ASR Nederland heeft bij voorbaat ingetekend op 3 miljoen stukken, of 2 procent van het aandelenkapitaal. Zo geeft het bedrijf kapitaal terug aan aandeelhouders, omdat de winst per aandeel hierdoor stijgt. De aandeleninkoop heeft "een beperkte impact" op de solvabiliteitsratio, meldde de verzekeraar.

ASR Nederland kocht bij eerdere plaatsingen door NLFI in januari en juni al 6 miljoen eigen aandelen in voor in totaal 153 miljoen euro.

Rendement Nederlandse staat

Als de aandelen kunnen worden verkocht tegen de slotkoers van woensdag van 34,08 euro zou NLFI ruim 1 miljard euro ophalen met de plaatsing. De Nederlandse staat profiteert dan mee van de koersstijging van 75 procent van het aandeel sinds de beursgang in juni 2016, toen  de eerste pluk aandelen werd aangeboden voor 19,50 euro per aandeel.

De totale opbrengst van de privatisering voor de Nederlandse staat zou dan uitkomen op 3,75 miljard euro. Dat is 100 miljoen euro meer dan de 3,65 miljard euro de staat bij de natonalisering in 2008 betaalde voor ASR Nederland, volgens een recente toerekening van het ministerie van Financiën.

Inclusief 0,63 miljard euro aan dividenden en 0,88 miljard euro aan rentelasten komt het nominale nettoresultaat voor de overheid uit op ongeveer 150 miljoen euro negatief. 

De Fortis-onderdelen ABN AMRO en ASR werden tijdens de kredietcrisis van 2008 overigens genationaliseerd om de stabiliteit van het financiële systeem veilig te stellen, niet om rendement te halen.

Update: met informatie over rendement Nederlandse staat.

Geef een reactie