Update: Shell trekt zich terug uit Iraaks olieveld

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 13 september 2017

Uitblijven overeenstemming met Irak lijkt aanleiding.

Royal Dutch Shell gaat zich terugtrekken uit het Iraakse olieveld Majnoon. Dit bevestigde het Brits-Nederlandse energieconcern woensdag.

"Na uitgebreide discussies met het [Iraakse] Ministerie van Olie heeft de minister van olie een recent voorstel van Shell goedgekeurd om op cordiale en wederzijds acceptabele wijze het belang van Shell in Majnoon van de hand te doen", zei Shell, eraan toevoegend dat over de tijdspanne van de transactie binnenkort een besluit zal worden genomen. De energiereus meldde tevens toegewijd te blijven aan Irak. "Door Majnoon te verlaten, creëert Shell een sterkere positie om zich te focussen op de ontwikkeling en groei van de Basrah Gas Company en het Nebras Petrochemicals Project", aldus Royal Dutch Shell.

Persbureau Reuters meldde eerder op de dag dat het Iraakse ministerie via een brief toestemming zou hebben verleend aan Shell om zich terug te trekken. "We respecteren uw wens en besluit om een aanvaardbaar einde te vinden voor uw belang in Majnoon", aldus de brief.

Reden voor het vertrek van Shell zou volgens het persbureau zijn dat de energiereus geen overeenstemming wist te bereiken met Irak over budgetten en productieplannen voor het veld.

De Brits-Nederlandse energiereus heeft een belang van 45 procent in Majnoon, dat dagelijks ruim 200.000 vaten olie produceert. De maximale capaciteit is volgens Shell 300.000 vaten.

Naast Shell heeft Petronas een belang van 30 procent in het veld in Zuid-Irak en Iraq's Missan Oil Company 25 procent.

Het aandeel Royal Dutch Shell noteerde woensdagmiddag 0,6 procent hoger op 23,92 euro.

Update: om bevestiging Shell toe te voegen.

Geef een reactie