Sterke groei olievraag in tweede kwartaal – IEA

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 13 september 2017

Agentschap verhoogt groeiverwachtingen vraag hele boekjaar.

De vraag naar olie is in het tweede kwartaal op jaarbasis sterk gegroeid. Dit meldde het Internationale Energieagentschap woensdag in zijn maandelijkse rapport.

De vraag naar olie groeide in het tweede kwartaal op jaarbasis met 2,3 miljoen vaten per dag. Het agentschap heeft zijn groeiverwachtingen voor heel 2017 tevens opwaarts bijgesteld naar een toename met 1,6 miljoen vaten per dag.

Daarbij constateerde het agentschap dat vraag uit de OESO-lidstaten in het tweede kwartaal aanhoudend sterker bleef groeien dan verwacht, met name in Europa en de Verenigde Staten. In het derde kwartaal zal de groeivraag waarschijnlijk vertragen vanwege een lagere vraag in de Verenigde Staten door de orkanen Harvey en Irma.

Het wereldwijde aanbod daalde in augustus met 720.000 vaten per dag door ongeplande verstoringen en onderhoudswerkzaamheden, met name in niet-OPEC-lidstaten. Dit markeerde de eerste daling in vier maanden, waarmee de mondiale aanbod uitkwam op 97,7 miljoen vaten per dag. Een jaar eerder was het aanbod 1,2 miljoen vaten hoger, vanwege de groei van de productie in niet-OPEC-landen.

De OPEC-productie daalde in augustus voor het eerst in vijf maanden, vanwege de hernieuwde onrust in Libië. De output daalde met 210.000 vaten per dag tot 32,67 miljoen vaten per dag.

Geef een reactie