Europese beurzen verdeeld rond middaguur

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 13 september 2017

Apple trekt Europese toeleveranciers omlaag.

De Europese beurzen noteerden woensdag rond het middaguur verdeeld, maar van grote uitslagen was geen sprake. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,2 procent tot 380,61 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,1 procent op 12.532,98 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,1 procent op 5.213,35 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,5 procent lager op 7.365,80 punten.

De Europese beurzen stonden woensdag onder druk, omdat handelaren sceptisch zijn over de  belastinghervormingen van de Amerikaanse president Donald Trump, zei marktanalist Naeem Aslam van Think Markets. Steven Mnuchin, de Amerikaanse minister van Financiën, verzekerde markten dinsdag dat het nog steeds zeer waarschijnlijk is dat sommige delen van de belastinghervormingen nog dit jaar kunnen worden ingevoerd en eventueel met terugwerkende kracht per 1 januari 2017.

Op macro-economisch vlak werd woensdagochtend bekend dat de industriële productie in de eurozone in juli met 0,1 procent is gestegen ten opzichte van juni. Op jaarbasis  was zelfs sprake van een groei met 3,2 procent.

De werkgelegenheid in de eurozone steeg ook, met 0,4 procent in het tweede kwartaal ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Op jaarbasis steeg de werkgelegenheid in het tweede kwartaal met 1,6 procent. Tevens werd bekend dat de werkgelegenheid in het Verenigd Koninkrijk in de periode mei tot en met juli verder is gedaald. In de betreffende periode lag het werkloosheidspercentage op 4,3 procent, het laagste sinds 1975, en hadden 32,14 miljoen Britten een baan.

De consumentenprijzen in Duitsland stegen in augustus harder dan in de voorgaande maand. Op jaarbasis bedroeg de inflatie 1,8 procent, tegen 1,7 procent een maand eerder. Op maandbasis stegen de consumentenprijzen met 0,1 procent. Ook in Spanje trok de inflatie in augustus aan, tot 1,6 procent. Een maand eerder bedroeg de inflatie 1,5 procent. Op maandbasis stegen de Spaanse consumentenprijzen met 0,2 procent.

Olie noteerde woensdag in het groen, na een positief rapport van het Internationale Energie Agentschap. Het energieagentschap meldde dat de vraag naar olie in het tweede kwartaal op jaarbasis sterk is gegroeid. IEA verhoogde tevens de verwachtingen voor de vraag naar olie voor dit jaar. Een oktober-future West Texas Intermediate steeg 0,6 procent tot 52,02 dollar, terwijl een november-future Brent 0,6 procent hoger bewoog op 54,61 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1977. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1978 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1966 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

De Europese toeleveranciers van Apple stonden woensdagochtend onder druk, nadat de Amerikaanse techgigant dinsdag zijn nieuwste iPhones presenteerde. ST Microelectronics noteerde 1,2 procent lager, Dialog Semiconductor verloor 0,4 procent en AMS daalde 3,7 procent.

Het sterke Britse pond drukte woensdag op Britse multinationals. Distillateur Diageo verloor 1,5 procent, hotelketen InterContinental daalde 0,9 procent en farmaceut GlaxoSmitKline noteerde 0,6 procent lager.

Vivendi steeg 2,2 procent, nadat UBS het advies op het Franse mediaconcern verhoogde van Neutraal naar Kopen.

Bayer daalde 0,7 procent, nadat het Duitse chemieconcern bekendmaakte dat het zijn belang in Covestro terug heeft gebracht van 40,9 naar 31,5 procent door 19 miljoen aandelen te verkopen.

Luchtvaarder EasyJet won 2,2 procent, na het nieuws dat de luchtvaartmaatschappij transfervluchten gaat aanbieden ter aanvulling op intercontinentale vluchten van sectorgenoten, waarbij EasyJet het netwerkt van steden uitbreidt die internationale passagiers kunnen boeken met een enkel ticket.

Secortgenoot International Consolidated Airlines, de moedermaatschappij van British Airways, won 0,6 procent.

Compagnie Financiere Richemont verloor 1,7 procent, ondanks het feit dat de Zwitserse fabrikant van luxe goederen een sterker dan verwachte omzetstijging rapporteerde.

BMW Group verkocht meer auto's in augustus en kwam afgelopen maand op een recordniveau uit. Dit maakte de Duitse autofabrikant woensdag bekend. Het aandeel noteerde rond het middaguur 0,6 procent hoger.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag vermoedelijk  een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,1 procent in het rood. 

De toonaangevende S&P 500 index sloot dinsdag 0,3 procent hoger op 2.496,48 punten. De Dow Jones index eindigde 0,3 procent in het groen op 22.118,86 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,3 procent tot 6.454,28 punten.

Geef een reactie