--- ---

Europese beurzen verdeeld gesloten

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 13 september 2017

Toeleveranciers Apple onder druk na presentatie Apple.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag verdeeld gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot vlak op 381,34 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,2 procent op 12.553,57 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,2 procent op 5.217,59 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,3 procent lager op 7.379,70 punten.

"Na een positieve stijging de afgelopen dagen zagen we vandaag een daling op de Europese beurzen, omdat handelaren hun winsten pakken na de stijgingen eerder in de week", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. "De stijging aan het begin van de week was het resultaat van de afgenomen spanningen rond Noord-Korea en het feit dat orkaan Irma niet zo destructief was als aanvankelijk werd verwacht", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd woensdagochtend bekend dat de industriële productie in de eurozone in juli met 0,1 procent is gestegen ten opzichte van juni. Op jaarbasis  was zelfs sprake van een groei met 3,2 procent.

De werkgelegenheid in de eurozone steeg ook, met 0,4 procent in het tweede kwartaal ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Op jaarbasis steeg de werkgelegenheid in het tweede kwartaal met 1,6 procent. Tevens werd bekend dat de werkgelegenheid in het Verenigd Koninkrijk in de periode mei tot en met juli verder is gedaald. In de betreffende periode lag het werkloosheidspercentage op 4,3 procent, het laagste sinds 1975, en hadden 32,14 miljoen Britten een baan.

De consumentenprijzen in Duitsland stegen in augustus harder dan in de voorgaande maand. Op jaarbasis bedroeg de inflatie 1,8 procent, tegen 1,7 procent een maand eerder. Op maandbasis stegen de consumentenprijzen met 0,1 procent. Ook in Spanje trok de inflatie in augustus aan, tot 1,6 procent. Een maand eerder bedroeg de inflatie 1,5 procent. Op maandbasis stegen de Spaanse consumentenprijzen met 0,2 procent.

Uit de Verenigde Staten kwam gedurende de tweede helft van de dag het nieuws dat het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten vorige week is gestegen met 9,9 procent, terwijl de producentenprijzen op maand- en jaarbasis in augustus zijn gestegen met achtereenvolgens 0,2 procent en 2,4 procent. Uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie in Amerika in de week eindigend op 8 september zijn gestegen met 5,9 miljoen vaten tot 468,2 miljoen vaten.

Olie noteerde woensdag in het groen, na een positief rapport van het Internationale Energie Agentschap. Het energieagentschap meldde dat de vraag naar olie in het tweede kwartaal op jaarbasis sterk is gegroeid. IEA verhoogde tevens de verwachtingen voor de vraag naar olie voor dit jaar. Een oktober-future West Texas Intermediate steeg 1,5 procent tot 48,96 dollar, terwijl een november-future Brent 1,1 procent hoger bewoog op 54,86 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1895. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1978 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1966 op de borden.

Bedrijfsnieuws

De Europese toeleveranciers van Apple stonden woensdag onder druk, nadat de Amerikaanse techgigant dinsdag zijn nieuwste iPhones presenteerde. ST Microelectronics sloot uiteindelijk 0,2 procent hoger, Dialog Semiconductor verloor 1,1 procent en AMS daalde 3,9 procent.

Het sterke Britse pond drukte woensdag op Britse multinationals. Distillateur Diageo verloor 0,8 procent, hotelketen InterContinental sluit uiteindeliijk 0,3 procent hoger en farmaceut GlaxoSmitKline sloot 0,4 procent lager.

Vivendi steeg 2,8 procent, nadat UBS het advies op het Franse mediaconcern verhoogde van Neutraal naar Kopen.

Bayer steeg 0,2 procent, nadat het Duitse chemieconcern bekendmaakte dat het zijn belang in Covestro terug heeft gebracht van 40,9 naar 31,5 procent door 19 miljoen aandelen te verkopen.

Luchtvaarder EasyJet won 0,7 procent, na het nieuws dat de luchtvaartmaatschappij transfervluchten gaat aanbieden ter aanvulling op intercontinentale vluchten van sectorgenoten, waarbij EasyJet het netwerkt van steden uitbreidt die internationale passagiers kunnen boeken met een enkel ticket.

Secortgenoot International Consolidated Airlines, de moedermaatschappij van British Airways, won 0,4 procent.

Compagnie Financiere Richemont verloor 1,2 procent, ondanks het feit dat de Zwitserse fabrikant van luxe goederen een sterker dan verwachte omzetstijging rapporteerde.

BMW Group verkocht meer auto's in augustus en kwam afgelopen maand op een recordniveau uit. Dit maakte de Duitse autofabrikant woensdag bekend. Het aandeel noteerde rond het middaguur 0,5 procent hoger.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak op 2.495,73 punten. De Dow Jones index noteerde tevens vlak en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het rood.

Geef een reactie