--- ---

Damrak richting vlakke opening

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 13 september 2017

Optimisme Wall Street waait niet over.

De Amsterdamse beurs lag woensdag op koers voor een vlakke opening. Circa een half uur voor de openingsbel noteerde de AEX-future vrijwel onveranderd.

Daarmee lijkt het positieve sentiment op Wall Street, waar de S&P 500 dinsdag weer een nieuw record neerzette, niet over te waaien naar de beurzen elders. In Azië was het beeld vanochtend verdeeld, met een winst van circa een half procent voor de Japanse Nikkei. waar een verlies van rond de 0,2 procent voor de Chinese beurzen tegenover stond. 

Apple presenteerde dinsdagavond een aantal nieuwe producten, waaronder de iPhone 8, de Iphone X en een nieuwe versie van de AppleWatch. De techreus deed dat voor het eerst in het Steve Jobs Theater. De nieuwe iPhone 8 en 8+ zijn verbeterde versies van de huidige iPhone 7, met onder meer een sterker schermglas, snellere processors en betere speakers. Bovendien kunnen deze toestellen spoedig draadloos worden opgeladen, net als de AppleWatch en de AirPods. De iPhone X heeft een OLED-scherm die net zo groot is als de telefoon zelf en het toestel maakt gebruik van gezichtsherkenning. Het aandeel sloot in New York evenwel 0,4 procent lager, maar volgens marktanalisten is het niet zo gek dat er wat winst wordt gepakt. Analisten van Deutsche Bank schreven dat hoewel winstnemingen op korte termijn werken, ze op lange termijn wel het kooppotentieel van het aandeel blijven zien.

Op macro-economisch vlak is er woensdag aandacht voor definitieve inflatiecijfers uit de eurozone over de maand augustus. In Duitsland trok de inflatie vorige maand conform een voorlopige raming aan tot 1,8 procent, van 1,7 procent in juli. Later op de ochtend verschijnen nog Spaanse inflatiecijfers en later in de week ook die uit Frankrijk en Italië. Woensdagmiddag verschijnen vanuit Amerika de producentenprijzen over augustus.

Beleggers zullen woensdag verder kijken naar Britse werkloosheidscijfers met daarbij ook actuele data over de loonontwikkeling in het Verenigd Koninkrijk. Gezien de inflatie, die in augustus uitkwam op 2,9 procent, houdt de Bank of England de loongroei extra in de gaten. De Britse centrale bank komt donderdag met zijn rentebesluit maar de markt voorziet geen verrassingen.

De dollar stond woensdag weer licht onder druk nadat de greenback sinds het begin van de week juist wat op wist te krabbelen. De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1982. Bij het slot op Wall Street dinsdagavond verhandelde het muntpaar op 1,1964 wat weer vrijwel gelijk was aan de koers rond het slot in Europa.

Olie noteerde vanochtend vrijwel onveranderd na een hoger slot dinsdag. Woensdag komt het Internationaal Energieagentschap met zijn maandrapport over de oliemarkt en publiceert de Energy Information Administration de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden. Uit de voorloper op die cijfers van brancheorganisatie American Petroleum Institute bleek dinsdagavond laat dat de olievoorraden in de Verenigde Staten vorige week met ruim 6 miljoen zijn gestegen maar dat de benzinevoorraden daarentegen juist met bijna 8 miljoen vaten zijn geslonken.

Bedrijfsnieuws

Ahold Delhaize plaatste dinsdag voor 750 miljoen euro aan zevenjarige obligaties met een coupon van 0,875 procent. Dit meldde de Nederlands-Belgische supermarktketen dinsdagavond.

Royal Dutch Shell zou zich terugtrekken uit het Iraakse olieveld Majnoon. Dit stelden Iraakse ambtenaren van het ministerie van Olie, aldus persbureau Reuters woensdag.

Roularta Media wil maandblad Landleven van het Brits-Nederlandse RELX overnemen. Landleven heeft een oplage van 112.000 exemplaren waarvan 96.000 abonnees. De omzet bedraagt 7,5 miljoen euro. Een overnameprijs werd niet genoemd.

ASR Nederland kondigde woensdag voorbeurs aan Generali Nederland over te nemen voor 143 miljoen euro in contanten. "Deze acquisitie past uitstekend in onze strategie om ook te groeien door middel van gerichte overnames en is consistent met onze belofte aan de aandeelhouders om kapitaal in te zetten voor winstgevende groei en kapitaalgeneratie", zei CEO Jos Baeten in een toelichting. De overname, die nog moet worden goedgekeurd door De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Consument & Markt, wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2018 voltooid.

Slotstanden Wall Street 

De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag hoger gesloten. De S&P 500 index steeg 0,3 procent tot 2.496,48 punten, de Dow Jones index won ook 0,3 procent op 22.118,86 punten en de Nasdaq sloot eveneens 0,3 procent hoger op 6.454,28 punten. 

Geef een reactie