Beursblik: geen wijzigingen Bank of England

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 13 september 2017

Druk op centrale bank neemt wel toe.

De Bank of England zal donderdag geen wijzigingen aankondigen in het monetaire beleid maar de oplopende inflatie zet wel toenemende druk op de Britse centrale bank. Dit stellen marktanalisten voorafgaand aan het rentebesluit.

De rente zal vermoedelijk blijven staan op 0,25 procent terwijl het opkoopprogramma van obligaties ter waarde van 435 miljard Britse pond waarschijnlijk ook niet gewijzigd wordt. Voor de markt is interessanter hoe de stemverdeling zal zijn. Vorige keer waren er twee dissidenten. Ian McCafferty en Michael Saunders stemden voor een renteverhoging. 

Op basis van de marktverwachtingen en de huidige inflatie-outlook zou de rente in het derde kwartaal van 2018 mogelijk met 25 basispunten kunnen worden verhoogd. Maar gouverneur Mark Carney waarschuwde eerder al dat de rente mogelijk eerder omhoog gaat dan de markt verwacht.

"De realiteit is dat de centrale bank de rente niet spoedig zal verhogen vanwege de onzekerheid rond Brexit. Carney schermt met een renteverhoging zonder die ook echt door te voeren", volgens econoom Lucy O'Carroll van Aberdeen Standard Investments.

Inflatie punt van zorg

De oplopende inflatie zet ondertussen wel meer druk op de Bank of England, ondanks dat dit is ingecalculeerd. Eerder deze week werd bekend dat de inflatie in het Verenigd Koninkrijk in augustus op jaarbasis is aangetrokken tot 2,9 procent, van 2,6 procent in juli. Er was door geraadpleegde economen gerekend op een inflatieniveau van 2,8 procent. De Bank of England rekent op een piek van rond de 3,0 procent in oktober. De inflatie zal de komende jaren dan ook niet de 2,0 procent bereiken die de centrale bank als doelstelling heeft. 

Marktanalist Naeem Aslam van Think Markets vond de inflatiecijfers een "nachtmerrie" voor de de Britse centrale bank. "Het beleidscomité is al verdeeld en het is niet uit te sluiten dat de toon donderdag dan ook meer de havik-kant op neigt", aldus de marktvorser.

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets zullen de inflatiecijfers donderdag in elk geval voor een hevig debat zorgen tussen de haviken en duiven in het bestuur.

Economen van Investec kijken ook met belangstelling naar de notulen, "om te zien of het bestuur als geheel dichter bij een renteverhoging is" en hoeveel wordt gekeken naar de zwakke inflatie in andere ontwikkelde economieën. 

Loongroei valt nog altijd tegen

Woensdag bleek dat de loonontwikkeling in het Verenigd Koninkrijk nog altijd tegenvalt. In de drie maanden tot en met juli stegen de lonen met 2,1 procent op jaarbasis, waar 2,2 procent was verwacht. Volgens marktanalist Naeem Aslam van Think Markets zou een renteverhoging op basis van de huidige loonstijgingen de Britse consument behoorlijk raken en dat kan volgens hem alleen maar een negatief effect hebben.

Het Britse pond daalde woensdag naar 1,3277 dollar, van 1,3329 eerder op de ochtend. 

De Bank of England maakt donderdagmiddag om 13:00 uur het rentebesluit bekend, met daarbij de notulen van de vergadering.

Geef een reactie