Update: Rabobank verkoopt aandelen Van Lanschot Kempen

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 12 september 2017

Free float nadert 50 procent

Rabobank heeft zijn aandelen Van Lanschot Kempen verkocht aan zowel bestaande als nieuwe aandeelhouders, in een veiling die meerdere malen was overtekend. Dit zei woordvoerder Hendrik Jan Eijpe van Rabobank dinsdag tegen ABM Financial News. 

Rabobank peilde maandag overdag de belangstelling onder institutionele beleggers en verkocht de aandelen Van Lanschot Kempen maandag nabeurs voor 25,10 euro. Daarmee bood de veiling een korting van 4,6 procent op de slotkoers van maandag van 26,30 euro.

Van de 75 orders die werden ingelegd kregen de tien hoogste bieders 70 procent van de aangeboden aandelen in handen, zei de woordvoerder van Rabobank. De resterende 30 procent van de 4 miljoen verkochte aandelen werd weggezet bij een deel van de andere gegadigden.

Een analist van ING noemde het positief voor het aandeel dat de free float van Van Lanschot verder is gestegen door de verkoop van het belang van Rabobank. Dit maakt het makkelijker om de aandelen te verhandelen. Ook is het gunstig dat de verwachte verkoop niet meer boven de markt hangt. Zo'n verwachte transactie kan de koers van een aandeel drukken. ING heeft een koopadvies en koersdoel van 29 euro.

Volgens de registers van de Autoriteit Financiële Markten heeft alleen pensioenfonds ABP nog een belang van meer dan 10 procent, terwijl de familie Van Lanschot en ook de investeerders Reggeborgh en Wellington belangen tussen 5 en 10 procent houden. Dan is er nog een handvol beleggers met 3 tot 5 procent van de aandelen, met name Fidelity, PFZW, T. Rowe Price, Henderson Group, Invesco en ING. Samen zouden deze partijen nog ongeveer de helft van de aandelen in handen hebben.

Een groter aandeel vrij verhandelbare aandelen, of grotere 'free float', is een oude wens van de bank die nooit veel handel in zijn aandeel kende, omdat de overgrote meerderheid van de aandelen in handen van een klein groepje grote beleggers was.

De free float steeg al sterk toen de grootste aandeelhouder Delta Lloyd in 2016 zijn belang van 30 procent veilde om zijn wankele kapitaalpositie te versterken. De verzekeraar kreeg toen per aandeel 16 euro. 

Rabobank verwierf zijn niet-strategische belang van 9,7 procent met de overname van Friesland Bank enkele jaren geleden, toen deze bank lastige tijden kende. Rabobank had in tegenstelling tot Delta Lloyd wel tijd om te wachten met de verkoop en kreeg er dan ook een fors hogere prijs voor.

De beurshandel reageerde dinsdag bedaard op de beperkte korting van nog geen 5 procent. Het aandeel Van Lanschot noteerde dinsdag 1,9 procent lager op 25,80 euro in reactie.

Geef een reactie