Productie in augustus gedaald.

De OPEC verwacht dat de vraag naar olie dit jaar iets sterker groeit dan eerder verwacht. Dit bleek dinsdag uit het rapport van het oliekartel over de maand augustus.

De mondiale vraag naar olie neemt dit jaar vermoedelijk met 1,42 miljoen vaten per dag toe, waar dat in juli nog 1,37 miljoen vaten per dag was, zei de OPEC.

In 2018 groeit de vraag naar olie met 1,35 miljoen vaten per dag, wat ten opzichte van de inschatting in juli een opwaartse bijstelling van 70.000 vaten per dag betekende.

De productie van de OPEC-landen, die met producenten buiten het kartel hebben afgesproken tot eind maart 2018 de output met 1,8 miljoen vaten per dag te verlagen, daalde in augustus op maandbasis met 0,2 procent, of met 79.000 vaten per dag tot 32,76 miljoen vaten per dag. In juli was nog sprake van een stijging. De laatste afname dateerde van april dit jaar. De daling werd vooral gedreven voor een afname in de Libische olieproductie, en een kleinere output in Gabon, Venezuela en Irak.

In landen die niet zijn aangesloten bij de OPEC daalde de output in augustus met 32.000 vaten per dag tot een totaal van 57,68 miljoen vaten per dag, aldus het oliekartel.

Impact orkaan Harvey

Volgens de OPEC zorgde orkaan Harvey, die eind augustus vanuit de Golf van Mexico over Zuid-Texas en Louisiana trok, voor minder problemen dan Katrina in 2005. Tijdens het hoogtepunt van de storm lag de Amerikaanse olieproductie in de regio circa 0,8 miljoen vaten per dag lager, aldus het oliekartel, dat de impact op de Amerikaanse economie laag inschat, onder meer vanwege de noodhulp vanuit de overheid en de herstelwerkzaamheden die de economie in de Verenigde Staten juist een boost kunnen geven.

De prijs voor een vat West Texas Intermediate met levering oktober is na het verschijnen van het rapport circa een half procent gestegen tot 48,26 dollar. Eerder op de dag was sprake van een daling met eenzelfde percentage.

Geef een reactie