Fusie staalactiviteiten Thyssenkrupp en Tata Steel mogelijk nog deze maand rond

Redactie De Aandeelhouder - maandag, 11 september 2017

Onderhandelingen in afrondende fase volgens woordvoerder Duits conglomeraat.

Een fusie tussen de staalactiviteiten van Thyssenkrupp en de Europese staaltak van Tata Steel komt mogelijk nog deze maand rond. Dit zei een woordvoerder van het Duitse conglomeraat maandag tegen diverse media, waaronder The Wall Street Journal.

"De gesprekken verlopen constructief en zitten in een afrondende fase", zei de woordvoerder tegen de Amerikaanse zakenkrant. 

Thyssenkrupp onderzoekt de strategische opties voor de staaltak, waaronder een fusie met de Europese staaldivisie van het Indiase Tata Steel. Hieronder vallen ook de hoogovens in IJmuiden. Het Duitse conglomeraat wil zich meer richten op zijn industriële tak en dienstverlening. 

Thyssenkrupp zou dinsdag eigenlijk een bestuursvergadering houden over de gesprekken met Tata Steel, maar die is uitgesteld, zodat de raad van commissarissen op een later tijdstip "volledig kan worden geïnformeerd over de stand van zaken", bevestigde het concern.

Persbureau Bloomberg meldde maandag dat de activistische investeerder Cevian Capital geen heil zou zien in het samenvoegen van de staalactiviteiten van Thyssenkrupp en Tata Steel. De Zweedse investeerder, die een belang van 15 procent heeft in het Duitse concern en daarmee de op een na grootste aandeelhouder in het bedrijf is, zou liever zien dat de activiteiten worden afgesplitst. Een fusie zou niet voldoende voordeel opleveren. Ook zou Cevian vrezen voor groot banenverlies, een zorg die Duitse vakbonden eerder ook al uitspraken.

Een woordvoerster verklaarde maandag aan Bloomberg dat Thyssenkrupp verwacht steun te krijgen van het bestuur voor de fusieplannen.

Het aandeel Thyssenkrupp noteerde maandag richting het slot van de Europese handel 1,4 procent hoger.

Geef een reactie