Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 25 augustus 2017 20:15

Afwachtende houding vanwege Jackson Hole hield AEX in toom

Voor de Amsterdamse beurs zat het venijn hem deze week in de staart. Voor de AEX resteerde op een slotstand van 517,42 punten op vrijdag uiteindelijk een weekverlies van 0,4 procent.

"Voor nu vindt de Amsterdamse beursgraadmeter steun rond de 516 punten, aan de bovenkant ligt het niveau rond de 527 punten", menen technisch analisten. Belangrijker is de zone tussen 522,70 en 523,15 punten. "Hier ligt het laatste deel van een nog openstaande neerwaartse gap die vorige week werd gevormd", aldus technisch analist Bas Heijink van ING Bank.

De hele week werd vooral uitgekeken naar de jaarlijkse bijeenkomst voor centrale banken in Jackson Hole in de Amerikaanse staat Wyoming, hoewel de markt eigenlijk geen grote aankondigingen voorzag van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank.

Bij het sluiten van de Amsterdamse beurs vrijdag had voorzitter Janet Yellen van de Amerikaanse centrale bank haar openingstoespraak reeds gegeven. In tegenstelling tot waar beleggers wellicht op hoopten, ging Yellen niet in op het monetaire beleid van de Fed of op de economische vooruitzichten. Verder dan dat de Amerikaanse economie vandaag de dag "sterk" is, kwam de voorzitter niet.

Yellen hield zich aan het thema van de bijeenkomst dit jaar, namelijk Fostering a Dynamic Global Economy.

Het financiële systeem is volgens Yellen de afgelopen jaren veiliger geworden en eventuele aanpassingen aan de regelgeving zouden volgens de centraal bankier "bescheiden" moeten zijn.

"De totale afwezigheid van hints over het monetaire beleid wordt als dovish geïnterpreteerd door de markten, vandaar de depreciatie van de dollar en daling van de Amerikaanse 10-jaarsrente", aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank tegen ABM Financial News.

In aanloop naar de speech van voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank was de euro/dollar vrijdagavond opgelopen naar 1,1883. Begin van de week was dit nog circa 1,1750.

"Draghi zal de kaarten dicht tegen de borst houden en zal een misstap zoals in Sintra willen vermijden", denkt marktanalist Craig Erlam van Oanda. "Nu de euro op een redelijk hoog niveau staat, zal zijn boodschap zo mild mogelijk zijn en de deur open laten naar eventuele taper-aankondigingen in de komende maanden", aldus de marktvorser.

De dollar leek begin deze week wat terrein te boeken, maar uiteindelijk werd de de greenback in toom gehouden door de politieke onrust rondom het presidentschap van Donald Trump. Tijdens een rally deze week in Arizona dreigde de Amerikaanse president de overheid op slot te gooien wanneer er geen geld komt voor de door hem beloofde muur op de grens tussen Amerika en Mexico.

Het Britse pond stond deze week onder druk vanwege de groeiende bezorgdheid over Brexit. Daarbij ging de euro even door de 0,92 pond.

Olie beleefde een volatiele week waarbij de prijs voor een vat West Texas Intermediate bewoog tussen de 47,00 en 49,00 dollar. De OPEC sprak deze week in een meerdaagse vergadering met landen buiten het kartel over de voortgang die wordt geboekt met het inperken van de productie. Uiteindelijk werd afgesproken dat men in november gaat kijken of het huidige akkoord, dat eind maart 2018 afloopt, wordt verlengd of niet. Verder zal de zware orkaan Harvey, die afstevent op de Amerikaanse kust bij Texas, mogelijk zorgen voor productie onderbrekingen in de regio, iets waar de olieprijs de komende tijd van kan profiteren.

Volgende week

De intensiteit van het cijferseizoen neemt volgende week verder af, met vooral nog wat kleinere fondsen die de boeken openen, zoals ASR Nederland, Beter Bed, Kardan, VolkerWessels en Van Lanschot Kempen. Ook staat er nog één fonds uit de AEX op de rol, Gemalto. De Franse digitale beveiliger heeft dit jaar al drie winstwaarschuwingen uitgestuurd, wat de koers stevig onder druk zette. Overnamegeruchten zorgden daarentegen weer voor een aanjager. Met een koersverlies van 15 procent dit jaar, is Gemalto één van de slechtst presterende fondsen in de AEX.

Qua buitenlandse fondsen is de agenda matig gevuld. Onder meer de Amerikaanse retailer Best Buy en de Britse uitzender Hays komen nog met resultaten.

Op macro-economisch vlak is het volgende week al weer tijd voor de banenrapporten van loonstrookjesverwerker ADP en de Amerikaanse overheid. Ook verschijnen nieuwe groeicijfers uit de Verenigde Staten. Verder zijn er ook inflatiecijfers uit Europa.

Nu langzaam de zomerperiode ten einde komt en september voor de deur staat, mogen beleggers vooruitkijken naar meer volatiele tijden, denken marktkenners. Vooral bij flitshandelaar Flow Traders zullen ze hier vermoedelijk ook op hopen. Door vooral een gebrek aan volatiliteit staat het aandeel Flow Traders dit jaar al op een verlies van bijna 31 procent en is het daarmee het slechtst presterende aandeel in de AMX.

Stijgers en dalers

De winsten in de AEX waren deze week beperkt. Koploper was Gemalto dat op weekbasis 6,3 procent steeg, op gepaste afstand gevolgd door DSM, dat de beurswaarde met 2,3 procent zag oplopen.

Rood had de overhand in de Amsterdamse hoofdgraadmeter, maar de verliezen beperkten zich in de meeste gevallen tot circa 2 procent of minder. 

Ahold Delhaize leverde op weekbasis echter 7,5 procent in en stond daarmee onderaan de AEX. Amazon.com, dat nog maar net de overname van Whole Foods Market heeft afgerond, kondigde donderdagavond aan per aanstaande maandag bepaalde prijzen te zullen verlagen bij de net ingelijfde supermarktketen. "Amazon deelt een tweede klap uit aan de food retail sector", concludeerde analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers. "Eigenlijk wel terecht", noemde analist Corne van Zeijl van Actiam de koersopdoffer.

In de Midkap domineerden de dalers ook, met OCI die de spreekwoordelijke rode lantaarn droeg en op weekbasis 6,4 procent verloor. Grootste stijger op weekbasis was Aperam, dat 5,2 procent won.  

Sif Holding viel op onder de kleinere fondsen in de AScX. De Roermondse funderingsspecialist kon niet overtuigen met de halfjaarcijfers en leverde 15,3 procent in ten opzichte van vorige week. In de afgelopen periode daalde het bedrijfsresultaat en de outlook was niet al te positief. Analisten concludeerden dat het concern in de eerste jaarhelft slechter dan verwacht heeft gepresteerd. HSBC verlaagde vrijdag het koersdoel op het aandeel.

Heijmans steeg vorige week al 19 procent en daar kwam deze week nog eens ruim 10 procent bij.

De Aandeelhouder TV

mei 28, 2020

Buitenlandse rookworst? | 28 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX 27 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX klaar voor uitbraak naar boven

mei 27, 2020

NL op ramkoers met Air France | 27 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:32

  Indices verder omhoog & biedt het faillissement van Hertz kansen?

 • 17:49

  TA: ‘Experimenteren met koersuitbraken’

 • 15:31

  Online activiteiten steeds belangrijker voor aandeel Ahold Delhaize

 • 09:56

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Spanningen tussen VS & China lopen op & toespraak van ECB-president Lagarde

 • 16:33

  TA: ‘Koersuitbraken & koopsignalen’

 • 08:45

  Aandelenbeurzen fors hoger door hoop op coronavaccin

 • 17:49

  TA: ‘Long en/of Short in Duitsland?’

 • 12:33

  Technische analyse AEX – Komt er een tweede daling?

Masterclasses

 • 28 mei

  5 Aandelentips van Nico Inberg

 • 02 juni

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

 • 16 juni

  Actief inspelen op draaipunten in de markt

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

Columns

Nieuw
28 mei 10:07 Bas Heijink

De zoektocht naar de 1e lagere top

28 mei 08:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Nieuwe trends in digitale technologie

28 mei 08:01 Shaun Stevens

Vastgoedvooruitzichten – Out of office