Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -zondag, 20 augustus 2017

Laatste restje bedrijfscijfers en Jackson Hole

Beleggers kunnen zich opmaken voor een relatief rustige week, na de notulen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank afgelopen week.

Het cijferseizoen begint nu echt op zijn laatste benen te lopen. Komende week krijgen beleggers nog de halfjaarcijfers van BAM Groep op donderdag, net als die van Intertrust. Het trustkantoor publiceert gedetailleerde resultaten, nadat het trustkantoor eind juli al met een omzetwaarschuwing kwam, die voor een stevige koerscorrectie zorgde.

Verder gooien ook Ordina, Royal Delft, Sif Holding en Brill op donderdag de boeken open, gevolgd door IMCD, Kiadis Pharma, Avantium, Eurocommercial Properties en Groothandelsgebouwen op vrijdag.

Ordina kwam medio juli al met de mededeling dat het de kostenbasis met nog eens 5 miljoen euro wil verlagen. Het management wordt gereduceerd, ondersteunende processen worden vereenvoudigd en de staf op het hoofdkantoor wordt compacter, zei de onderneming, die op dat moment ook al met voorlopige resultaten over het tweede kwartaal kwam.

Op macro-economisch vlak zijn het vooral het Duitse economisch sentiment in de vorm van de ZEW index op dinsdag, de voorlopige inkoopmanagersindexen op woensdag, economische groeicijfers uit Spanje en het Verenigd Koninkrijk op donderdag en op vrijdag uit Duitsland, die de aandacht trekken. Verder zijn er op de laatste dag van de week nog vertrouwenscijfers uit Duitsland en Frankrijk.

Gunstige economische berichten uit de eurozone voeden de speculatie dat de ECB binnenkort zal aankondigen wanneer en hoe er een einde zal worden gemaakt aan het omvangrijke opkoopprogramma voor obligaties door de centrale bank, denkt econoom Maarten Leen van ING.

"Maar omdat de inflatie nog steeds niet duurzaam in de buurt van de doelstelling van de ECB, dat wil zeggen een inflatie van minder, maar dichtbij 2 procent, is gekomen en de ECB zich volgens afgelopen week gepubliceerde notulen zorgen maakt over de waardestijging van de euro ligt het voor de hand dat een eventuele afbouw van dit programma zeer geleidelijk zal plaatsvinden", zo voorziet Leen.

Tussen aanstaande donderdag en zaterdag vindt in de Amerikaanse staat Wyoming de jaarlijkse centrale bankbijeenkomst in Jackson Hole plaats. De kans dat voorzitter Mario Draghi van de ECB deze bijeenkomst aangrijpt om met een aankondiging te komen over de plannen van de ECB om de omvangrijke stimuleringen in te perken, lijkt evenwel klein.

De ECB toonde zich in zijn notulen afgelopen donderdag redelijk mild, en legde de nadruk ook op de inflatie die nog niet is waar die zijn moet in de eurozone. Wel werd bij de vergadering in juli overwogen de zogenoemde forward guidance op het monetaire beleid aan te passen, maar uiteindelijk koos de ECB ervoor dit niet te doen. De centrale bank wilde liever voorkomen dat de markt bepaalde signalen zou opvatten als een hint op monetaire verkrapping. "Met andere woorden: de communicatie zal in de komende weken waarschijnlijk voorzichtig blijven en details zullen ontbreken", denkt valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO.

Anders is dat voor de Amerikaanse Federal Reserve. "Daarentegen zal [voorzitter] Janet Yellen van de Fed zich in Jackson Hole waarschijnlijk wel duidelijk uitlaten over het beleid", voorspelde Boele.

"Tegen de achtergrond van een goed blijvend consumentenvertrouwen, groeiende werkgelegenheid en een geleidelijk oplopende inflatie lijkt een volgende rentestap van de Fed slechts een kwestie van tijd", vulde Leen aan. ING gaat uit van een renteverhoging van 0,25 procentpunt in december.

De Aandeelhouder TV

augustus 20, 2019

AEX 20 augustus 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 20, 2019

Regeringscrisis ItaliĆ« kan Europa raken – RTL Z NIEUWS

augustus 20, 2019

Dalende rente zet markten voor uitdaging | 20 augustus 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

augustus 19, 2019

AEX 19 augustus 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
20 aug 13:27 Bas Heijink

AEX op weg naar lagere niveaus Bas Heijink

20 aug 13:50 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: The hard road ahead for oil

20 aug 12:36 Stefaan Casteleyn

Zal de ECB aandelen kopen ?