--- ---

Sterkste banengroei sinds 2008

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 16 augustus 2017

Ook aantal vacatures blijft stijgen.

In het tweede kwartaal is het aantal banen in Nederland opnieuw toegenomen, waarbij de banengroei zelfs het sterkst was sinds 2008. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het aantal banen groeit nu ruim drie jaar op rij. De laatste drie kwartalen kwamen er telkens meer dan 50.000 banen bij. In het tweede kwartaal waren dat er 51.000. Hierdoor is de toename op jaarbasis inmiddels 199.000. "Dat is de sterkste groei sinds de periode van hoogconjunctuur in 2007-2008."

De grootste stijging vond plaats in 2007, toen de banengroei opliep tot 335.000.

De aantrekkende economie leidt tot een toename van het aantal banen in vrijwel alle bedrijfstakken, zo constateerde het CBS. Alleen de financiële dienstverlening en de landbouw en visserij vormen daarop een uitzondering, hier gingen juist banen verloren.

Naast het aantal banen steeg ook het aantal gewerkte uren en het aantal uitstaande vacatures. De toename van het aantal openstaande vacatures was met 20.000 de grootste sinds 2006.

Tegenover elke openstaande vacature staan nu gemiddeld 2,2 personen die geen betaald werk hebben maar daar wel direct voor beschikbaar zijn en ook naar werk zoeken. Een jaar eerder waren dat er nog 3,6.

Toch is de arbeidsmarkt nog niet zo krap als in 2008. Toen stonden er tegenover elke vacature 1,3 werklozen.

Geef een reactie