--- ---

Trump en Jong-un bepalen sentiment

Redactie De Aandeelhouder - zondag, 13 augustus 2017

Laatste restje bedrijfscijfers en economische groeicijfers.

De komende beursweek wordt gekenmerkt door een aflopend cijferseizoen in combinatie met een redelijk goed gevulde macro-economische agenda en de notulen van de Amerikaanse Federal Reserve.

De meeste aandacht zal echter vermoedelijk opnieuw uitgaan naar het oplopende conflict rondom Noord-Korea.

De afgelopen weken was er sprake van een "breed gedeeld optimisme", met record na record op Wall Street en steeds meer optimisme over Europa, concludeerde econoom Maarten Leen van ING. "Maar over en weer door de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gebezigde oorlogstaal heeft deze week een abrupt einde aan die optimistische stemming gemaakt."

En deze oplopende geopolitieke spanningen tussen de VS en Noord-Korea laten hun sporen na op de financiële markten, zei econoom Maarten Leen van ING, onder meer wijzend op de toenemende populariteit van zogenoemde veilige havens, zoals de Japanse yen, de Zwitserse frank en Duitse en Amerikaanse staatsleningen.

"De gevolgen van een eventueel militair conflict in die regio, met China, Japan en Zuid-Korea gezamenlijk goed voor een kwart van de wereldeconomie, lijken alleen maar te kunnen worden onderschat", voegde Leen daaraan toe, hoewel de econoom ook erkende dat vooralsnog de reactie op de financiële markten "mild" is, ondanks de oorlogstaal.

De Dow Jones staat slechts zo'n procent onder het all-time high van afgelopen maandag.

Volgens technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING Wholesale zijn de internationale aandelenmarkten klaar voor een correctie. Van den Akker houdt rekening met een stevige correctie op korte termijn, maar voegde daar ook aan toe dat deze correctie vermoedelijk het beste instapmoment van heel 2017 zal zijn.

Ook komende week staan er weer de nodige bedrijfscijfers geagendeerd, met name uit de AMX en smallcaps. De week start rustig, geen fonds opent de boeken. Dinsdag is alleen TKH Group aan de beurt en woensdag zullen vooral Kendrion en Heijmans de aandacht trekken.

Donderdag zijn blue chips Boskalis en NN Group aan de beurt en geeft ook veevoederbedrijf ForFarmers inzicht in de prestaties. De week besluiten we met Vopak en Brunel, beide sterk afhankelijk van de oliemarkt. Verder noteert Aegon ex-dividend.

Internationaal is het cijferseizoen voor het belangrijkste deel achter de rug. Enkele Amerikaanse retailers, zoals Target en Wal-Mart gooien de boeken nog open. Verder zullen aandeelhouders van Heineken uitkijken naar de cijfers van Carlsberg halverwege de week en de resultaten en vooruitblik van AP Moller-Maersk kunnen wat kleur geven aan de toestand van de mondiale economie.

De komende week is de macro-economische agenda gevuld met groeicijfers, een enkel inflatiecijfer en de notulen van het laatste rentebesluit van de Amerikaanse Fed.

Op maandag staan de groeicijfers van Japan op de rol, evenals de detailhandelsverkopen en de industriële productie uit zowel China als eigen land. Dinsdag volgt de Japanse industriële productie en de Duitse groei. Verder is er in de ochtend een Brits inflatiecijfer en ’s middags volgen de Amerikaanse detailhandelsverkopen.

Op woensdag staat de economische groei in zowel Nederland als Italië op de rol als ook voor de gehele eurozone. Verder zal de markt wachten op de notulen van de laatste rentevergadering van de Fed. Marktanalist Philip Marey van Rabobank zei vrijdag, toen het Amerikaanse consumentenprijspeil bekend werd gemaakt, tegen ABM Financial News dat inflatie hét struikelblok lijkt te worden voor een derde renteverhoging dit jaar door de Fed. Op jaarbasis bedroeg de inflatie afgelopen maand 1,7 procent, net als de kerninflatie.

Donderdag volgen de Britse detailhandelsverkopen en de Amerikaanse industriëlele productie, als ook de Amerikaanse leidende indicatoren.

De week wordt op vrijdag afgesloten met onder meer de Duitse producentenprijzen en het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

Geef een reactie