--- ---

Futures wijzen op vlakke opening Wall Street

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 03 augustus 2017

Markten zien macro-cijfers en kwartaalrapportages tegemoet.

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een vlakke opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren rond lunchtijd vrijwel onveranderd ten opzichte van het slot op woensdag.

Er staan donderdag vier macro-cijfers op de agenda en de kwartaalrapportages van Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven blijven ook de aandacht van de markt opeisen.

"De zwakte van de dollar en de rally van de Amerikaanse aandelenbeurzen kan niet over het hoofd worden gezien", zei chef marktanalist Naeem Aslam van Think Markets. "Handelaren weten dat de reden van de zwakke dollar voornamelijk gelegen is in het feit dat er wellicht dit jaar geen renteverhogingen meer volgen. Een mager banenrapport op vrijdag zou de finale nagel aan de doodskist voor enige renteverhoging dit jaar kunnen betekenen."

"Terwijl de zwakke dollar de Dow Jones index naar weer een nieuw record van boven 22.000 punten heeft gestuwd, creëert de kracht van de euro stevige tegenwind voor de DAX-index en de CAC 40 heeft sinds de verkiezingsoverwinning van Macron ook al zijn winst prijsgegeven",  merkte de marktvorser verder op. 

Op macro-economisch gebied staan voor donderdag de wekelijkse steunaanvragen de fabrieksorders in juni en de inkoopmanagersindices voor de dienstensector van Markit en ISM op de agenda.

Daarnaast volgt de markt met spanning de turbulente en veelal onvoorspelbare ontwikkelingen in en rond het Witte Huis in Washington.

De Amerikaanse Federal Reserve zal het inkrimpen van zijn immense balans van 4,5 biljoen dollar "dit najaar" beginnen, zei president John Williams van de San Francisco Fed woensdagavond. In een speech in de Economic Club van Las Vegas zei Williams dat de centrale Fed het proces "mooi en rustig" zal starten en dat het "zo'n vier jaar zal duren om de balans terug te brengen tot een redelijke omvang". "We hebben nog niet besloten hoe groot de balans precies zal zijn, maar die zal behoorlijk lager zijn dan vandaag", zei hij. Williams verwacht dat het gewenste inflatieniveau van 2 procent "in een jaar of twee" kan worden bereikt.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een september-future West Texas Intermediate steeg 0,4 procent tot 49,81 dollar, terwijl een oktober-future Brent ook 0,4 procent duurder werd op 52,59 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1842. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1847 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1856 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Woensdag nabeurs kwamen Tesla en Fitbit met kwartaalraportages.

Tesla heeft in het tweede kwartaal ondanks meer verkochte auto's een hoger verlies geboekt ten opzichte van dezelfde periode in 2016, vanwege hogere investeringen voor de productie van het nieuwe Model 3. De omzet van de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's kwam in het afgelopen kwartaal uit op 2,79 miljard dollar. Een jaar terug was dit nog 1,27 miljard dollar. Het nettoverlies aan aandeelhouders toe te rekenen kwam uit op 336,40 miljoen dollar tegen 293,19 miljoen dollar negatief een jaar geleden. Tesla zei te verwachten dat, naast de start van de verkoop van Model 3, het aantal leveringen van de modellen S en X in de tweede helft van 2017 hoger zal uitkomen dan in de eerste zes maanden van dit jaar. Daarbij voorziet het concern een sterke verbetering van de operationele resultaten, omdat de omzet significant zal stijgen terwijl de operationele uitgaven grotendeels gelijk blijven. Het aandeel steeg 6,5 procent in de handel voorbeurs.

Fitbit heeft in het tweede kwartaal van 2017 vooral vanwege een sterk lagere verkoop in de Verenigde de omzet sterk zien dalen en de magere winst van vorig jaar zien omdraaien naar een stevig verlies. Dit bleek woensdag nabeurs uit de kwartaalrapportage van de fabrikant van draagbare fitness meetapparaatjes. In het tweede kwartaal daalde de omzet van Fitbit van 586,5 miljoen miljoen naar 353,5 miljoen dollar. Het nettoresultaat veranderde tegelijk van 6,3 miljoen dollar positief naar 58,2 miljoen dollar negatief miljoen dollar ofwel 0,25 dollar negatief per aandeel. Het aandeel steeg 4,5 procent.

Donderdagmiddag komt Yum Brands met de cijfers over het tweede kwartaal en nabeurs komen Kraft Heinz en GoPro met kwartaalrapportages.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag vlak tot licht hoger gesloten. De toonaangevende S&P 500 index sloot vlak op 2.477,50 punten, terwijl de Dow Jones index 0,2 procent won tot 22.015,80 punten en de Nasdaq vlak eindigde op 6.362,65 punten.

Geef een reactie