--- ---

Valuta: bieden op euro na schouderophalen Draghi

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 21 juli 2017

Dollar verkrampt over Trump.

De euro handhaaft zich vrijdag ruim boven 1,16 dollar, nadat de markt donderdag het schouder ophalen van Mario Draghi aangreep om vooruit te lopen op het einde van het enorme stimuleringsprogramma van de Europese Centrale Bank. 

"Het blijft bieden op de euro", zei valutahandelaar Laurens Maartens van de Nederlandse Betaal- en Wisselmaatschappij. "Draghi probeerde gisteren eigenlijk de markt te kalmeren, maar is daar niet in geslaagd."

De ECB-president gaf bij de toelichting op het rentebesluit een indicatie dat een afbouw van het opkoopprogramma in september kan worden aangekondigd, waarna de rente volgend jaar omhoog zou kunnen. 

Die verwachting gaf de markt vleugels, wat volgens Maartens werd versterkt door het zwakke sentiment rond de dollar. 

"De dollar is geheel verkrampt onder Trump", aldus de handelaar. De belofte van belastingverlagingen van de Amerikaanse president is afhankelijk van de bezuinigingen door een herziening van het Obamacare-zorgstelsel. Die wet krijgt Trump er echter nog altijd niet door, zodat het enthousiasme van de markt over de plannen van Trump gebaseerd blijkt op drijfzand, zei Maartens.

Volgens diverse analisten zakte de dollar verder weg tegenover de euro na berichten dat het speciale onderzoek door Robert Mueller zich wil gaan richten op de zakelijke activiteiten van Trump, waarmee een nieuwe gifbeker zich zou aandienen voor de president, na de perikelen rond contacten van zijn campagneteam met de Russische regering. Dit terwijl Trump woensdag in een interview met de New York Times nog aangaf dat het onderzoek zich niet zou mogen uitbreiden tot buiten Rusland. Daarmee zou het risico zijn toegenomen dat Trump de speciale onderzoeker ontslaat, wat dan weer zou kunnen leiden tot een afzettingsprocedure voor de president.

Analisten van Rabobank merkten op dat Draghi donderdag naliet de euro omlaag te praten, doordat hij min of meer zijn schouders ophaalde bij de vraag, of de ECB de euro niet wat te duur vond worden. "Dat kreeg enige aandacht" bij de beleidsvergadering, zei de president. Dat was voor de markt meer dan genoeg om de euro op te gaan kopen. De dollar is daarmee in euro's gemeten met afstand de slechtst presterende munt dit jaar.

Aangezien de euro inmiddels op niveaus is aanbeland die al twee jaar niet gezien werden, zijn er weinig technische weerstanden voor de munt in zijn opmars naar boven. 

Toch zou Maartens niet verbaasd zijn over een correctie, nu de eenheidsmunt sinds het begin van het jaar al met meer dan 10 procent is gestegen. "De markt heeft duidelijk een voorsprong genomen", aldus de handelaar, die erop wijst dat de Fed de rente waarschijnlijk zal verhogen in december, terwijl de ECB blijft stimuleren, waardoor het verschil tussen het Amerikaanse en Europese monetaire beleid alleen maar groter wordt.

In elk geval kijkt iedereen naar wat er met de euro gebeurt en "alles is mogelijk", volgens Maartens.

De euro noteerde vrijdag op 1,1640 ten opzichte van de dollar, tegen 1,1628 bij het sluiten van  Wall Street donderdag. Het is voor het eerst sinds januari 2015 dat de munt boven 1,16 dollar staat. Begin 2014 stond de Europese munt nog op 1,37 dollar.  

Geef een reactie