--- ---

Hogere resultaten Morgan Stanley

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 19 juli 2017

Daling bij obligatiehandel valt markt mee.

Morgan Stanley heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een hogere winst en omzet behaald, maar net als bij sectorgenoten stonden de resultaten bij de obligatiehandel onder druk. Dit bleek woensdagmiddag uit de cijfers over de driemaandsperiode tot en met 30 juni.

CEO James Gorman sprak van een bedrukt handelsklimaat in het tweede kwartaal, waarin de bank toch veerkrachtig bleek.

Bij de tak Institutional Securities, waar de handel in obligaties onder valt, steeg de omzet van 4,6 miljard naar 4,8 miljard dollar, maar de opbrengsten uit specifiek die obligatiehandel daalden van 1,3 miljard naar 1,2 miljard dollar.

Net als bij concurrenten zoals Goldman Sachs, dat dinsdag over het tweede kwartaal nog een daling van liefst 40 procent rapporteerde bij de obligatiehandel, lag met name de lage marktvolatiliteit ten grondslag aan de druk op de opbrengsten. 

De totale omzet van Morgan Stanley steeg van 8,9 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2016 naar 9,5 miljard dollar in dezelfde periode dit jaar. Ten opzichte van het eerste kwartaal was sprake van een lichte omzetdaling, omdat de opbrengsten toen uitkwamen op circa 9,7 miljard dollar. Door FactSet geraadpleegde analisten rekenden voor het afgelopen kwartaal op een omzet van 9,1 miljard dollar. 

Kijkend naar de overige segmenten van Morgan Stanley naast Institutional Securities, was bij alle divisies sprake van omzetstijgingen. Vermogensbeheer liet daarbij een omzetverbetering zien van 3,8 miljard naar 4,2 miljard dollar. 

De operationele winst van de bank verbeterde op jaarbasis van 2,5 miljard naar ruim 2,6 miljard dollar, maar kwam op kwartaalbasis licht lager uit ten opzichte van de 2,8 miljard dollar die werd verdiend in de eerste drie maanden van het jaar.

Onder de streep resteerde een nettowinst van 1,6 miljard dollar. Dat was onder de 1,8 miljard dollar in het eerste kwartaal maar wel een stijging ten opzichte van de nettowinst van 1,4 miljard dollar die over het tweede kwartaal vorig jaar in de boeken kwam. De winst per aandeel van 0,87 dollar was bovendien ruim boven de marktconsensus van 0,76 dollar.

Het rendement op eigen vermogen, een belangrijke maatstaf voor de winstgevendheid van banken, bedroeg in de eerste drie maanden van 2017 nog 10,7 procent maar verslechterde in het afgelopen kwartaal tot 9,1 procent. Dat was wel beter dan de 8,3 procent een jaar geleden. 

Anders dan die van concurrenten leken de cijfers van Morgan Stanley woensdagmiddag goed ontvangen te worden door beleggers. Het aandeel steeg in de handel voorbeurs in Amerika ruim 2,5 procent.

Geef een reactie