Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -dinsdag, 4 juli 2017

Kamp geeft uitleg over bedenktijd vijandige overnames

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer opheldering gegeven over de mogelijke wettelijke bedenktijd van maximaal een jaar bij eventuele vijandige overnames.

De mogelijke maatregel volgt op de overnameperikelen rond AkzoNobel en PostNL. Beide bedrijven kregen biedingen, maar wezen die af. 

In de brief schreef Kamp dat de bedenktijd niet tot doel heeft om overnames te blokkeren. "Het uitgangspunt van de maatregel is dat het bestuur van de onderneming en niet de aandeelhouder, verantwoordelijk is voor de strategie van de onderneming. Dit is in lijn met bestaande jurisprudentie", aldus de minister. Volgens hem zou de wettelijke bedenktijd het bestuur van een vennootschap de gelegenheid moeten bieden om "zijn verantwoordelijkheid richting de vennootschap en alle daaraan verbonden stakeholders waar te kunnen maken."

Verder maakt de minister onderscheid tussen situaties waarbij activistische aandeelhouders in opstand komen en zich gaan bemoeien met de strategie van een onderneming, of wanneer er een openbaar overnamebod wordt gedaan.

Wanneer de wettelijke bedenktijd er komt, is de overnameprooi in kwestie niet verplicht om mee te werken "aan handelingen die haaks staan op de reden waarom zij zich genoodzaakt zag de wettelijke bedenktijd in te roepen", aldus minister Kamp. Hij wees er in zijn brief wel op dat partijen naar de rechter kunnen stappen.

"In alle gevallen is het wenselijk dat gedurende de ingeroepen wettelijke

bedenktijd het bestuur actief een dialoog onderhoudt met alle stakeholders en daar ook verantwoording over aflegt aan de algemene vergadering van aandeelhouders", besloot de minister zijn brief. Momenteel vindt over de invulling van en eventueel wetsvoorstel een dialoog plaats met stakeholders, waarbij ook de Europese regels in beschouwing worden genomen.

De Aandeelhouder TV

oktober 17, 2019

AEX 17 oktober 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribs Markets

oktober 17, 2019

InsingerGilissen verhoogt koersdoel ASML

oktober 17, 2019

Heel beperkte groei voor Unilever

oktober 17, 2019

AEX aan vooravond van stijging naar 700 punten

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
17 okt 14:30 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Zal de VS de instroom in Chinese activa indammen?

17 okt 10:22 Redactie

3 Top Dividend Aandelen die U in Oktober Moet Kopen

16 okt 18:27 Rob Stuiver

Call AEX december 2023 1.000..! Kopen of verkopen?