Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 30 juni 2017 09:41

Valuta: euro levert strijd met weerstand

(ABM FN-Dow Jones) De dollar blijft ten opzichte van de belangrijkste valuta onder druk staan, met name omdat er in de markt een toenemende verwachting leeft dat ook andere centrale banken in navolging van de Federal Reserve hun monetaire beleid aanpassen met uitzondering van de Bank of Japan.

"De euro bevindt zich momenteel op cruciaal punt, namelijk 1,1430, een technische weerstand", aldus valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxobank. "Gesteld dat de Europese munt daar vandaag op de laatste dag van de maand en het kwartaal doorheen breekt, dan ligt de weg naar 1,18 dollar open. Lukt dan niet dan is een daling naar 1,13 of 1,1250 dollar mogelijk, maar dat is dan wel de opmaat voor de volgende aanloop",aldus Jongbloed.

Voor vandaag is in dit licht een aantal macro-economische data van belang: de voorlopige Europese inflatiecijfers over juni, de persoonlijke inkomens en dito bestedingen van de Verenigde Staten over mei, met daarbij de PCE inflatie index, die de Federal Reserve belangrijk vindt in de bepaling van het rentebeleid. Verder wordt gelet op de inkoopmanagersindex van de Verenigde Staten over juni van Chicago en, in wat mindere mate, op het definitieve consumentenvertrouwen van de VS over juni, zoals deze wordt gemeten door de Universiteit van Michigan.

Jongbloed ziet voor de dollar momenteel als enig risico aan de bovenkant de belastingplannen van de regering Trump. "Een nieuw zogeheten Homeland-programma kan het bedrijfsleven een behoorlijk impuls geven, omdat buitenlandse financien fiscaal aantrekkelijk naar de VS kunnen worden gebracht en dat levert vraag naar dollars op. Als die maatregel wordt geeffectueerd kan dat 0,05 of 0,06 dollar schelen", aldus Jongbloed.

De valutahandelaar ziet op korte termijn na vrijdag in de G-20 in Hamburg de volgende incentive voor de verhouding tussen de euro en de dollar. "Daar gaan de grote landen aan de zijlijn bij elkaar zitten. In dat licht zie ik ook de uitspraken van de gouverneurs van de diverse centrale banken eerder deze week. Zowel Mario Draghi van de Europese Centrale Bank als Mark Carney van de Bank of England leken af te wijken van hetgeen ze eerder over het te voeren monetaire beleid te berde brachten".

Jongbloed raadt aan voorlopig ook de Duitse lange rente goed in de gaten te houden. "Het gat tussen die rente en de Amerikaanse tienjaarsrente wordt kleiner en dat voedt de vraag naar euro's", aldus Jongbloed.

Ondertussen lijkt het Britse pond met een zwakke dollar het niveau boven de 1,30 te willen consolideren. "Waar het momenteel wereldwijd gebeurt in valutaland is de kabel. Daar gaat heel veel invloed van uit. De euro speelt ondertussen met zijn opwaartse beweging de Zwitserse frank in de kaart. Die noteert lager en dat vindt de centrale bank van Zwisterland helemaal niet erg", aldus Jongbloed.

De euro noteerde vrijdag op 1,1424 dollar. Het Britse pond noteerde op 1,3012 dollar. De euro kostte 1,0940 Zwitserse frank tegen 1,0857 maandagmorgen.

De Aandeelhouder TV

juli 10, 2020

AEX week 28 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 10, 2020

Indicator analyse | De Swingteller

juli 10, 2020

ING sluit kantoren | 10 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 9, 2020

AEX 9 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
10 jul 14:34 Redactie

Webinar: Visie Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

10 jul 14:48 Marco Knulst

GOLDEN CROSS S&P 500

09 jul 08:33 Cor Wijtvliet

De oliesector bereidt zich voor op het onvermijdelijke