fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 28 juni 2017 09:50

Yellen verwacht “geen nieuw financiële crisis in ons leven”

(ABM FN-Dow Jones)  De voorzitter van de Federal Reserve Janet Yellen verwacht niet dat er nieuwe financiële crisis komt "tijdens ons leven", dankzij de hervormingen van de bankensector sinds de grote financiële crisis van 2007 tot 2009. Dit zei Yellen dinsdagavond in Londen.

Het gaat volgens de Fed-voorzitter te ver om te zeggen dat er nooit meer een financiële crisis zal plaatsvinden. "Maar ik denk wel dat we veel veiliger zijn en ik hoop dat het niet tijdens ons leven zal zijn en dat geloof ik ook niet", zei de centrale bankier.

Yellen wees erop dat de Fed veel meer aandacht dan voor de crisis heeft voor het opsporen van bedreigingen voor de financiële stabiliteit, ook op gebieden waar geen regelgeving bestaat.

"We hebben ons er sterk op gefocust er zeker van te zijn dat de kern van ons financiële systeem genoeg kapitaal heeft, dat we zekerheid kunnen bieden dat onze grote banken krediet kunnen blijven verstrekken aan onze economie, zelfs na een grote shock", aldus Yellen. "Het systeem is veel veiliger en gezonder."

Ook de architectuur van het financiële systeem is verbeterd, zoals de centrale afhandeling van transacties voor steeds meer soorten financiële derivaten.

Volgens Yellen is het geen goede zaak als de hervormingen van de financiële sector sinds de crisis zouden worden teruggedraaid. Zij riep degenen die hebben geholpen om de nasleep van de crisis te managen op om hun stem te laten horen om te voorkomen dat de regelgeving weer wordt verwaterd.

De optimistische voorspelling van de centrale bankier leidde tot veel verbaasde reacties van marktcommentatoren. Sommigen wezen op een uitspraak van Yellen in 2016, waarin zij erkende dat de Fed de vorige crisis niet had zien aankomen, ondanks duidelijke signalen.

Slechts enkele dagen geleden waarschuwde de koepelorganisatie voor centrale banken, de Bank for International Settlements in Bazel, nog dat een nieuwe grote financiële crisis op de loer ligt, onder andere vanwege de schulden die wereldwijd blijven stijgen, met name in opkomende economieën als China. 

De BIS voorspelde dat de eerstvolgende mondiale economische recessie waarschijnlijk weer zal worden veroorzaakt door een financiële crisis, net als in 2007. Afgezien van de sterke schuldengroei zijn de koersen van beleggingen op de financiële markten de afgelopen jaren sterk opgeblazen door ongekend grote stimuleringsprogramma's van centrale banken, die door de extreem lage beleidsrentes ook weinig ruimte meer hebben de markten te stabiliseren als het vertrouwen van beleggers wegvalt.

De Aandeelhouder TV

maart 30, 2020

AEX 30 maart 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 30, 2020

Rabobank schrapt dividend | 30 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 27, 2020

AEX week 13 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 27, 2020

Dramatische macrocijfers al ingeprijsd? | 27 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
30 mrt 11:37 Nico Bakker

AEX stopt zijn rebound

30 mrt 09:10 Jim Tehupuring

De markt biedt altijd kansen – ook nu

29 mrt 15:22 Albert Jellema

Dividend ABN AMRO, ING en vergoeding Rabobank geschrapt?