Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 28 juni 2017 09:50

Yellen verwacht “geen nieuw financiële crisis in ons leven”

(ABM FN-Dow Jones)  De voorzitter van de Federal Reserve Janet Yellen verwacht niet dat er nieuwe financiële crisis komt "tijdens ons leven", dankzij de hervormingen van de bankensector sinds de grote financiële crisis van 2007 tot 2009. Dit zei Yellen dinsdagavond in Londen.

Het gaat volgens de Fed-voorzitter te ver om te zeggen dat er nooit meer een financiële crisis zal plaatsvinden. "Maar ik denk wel dat we veel veiliger zijn en ik hoop dat het niet tijdens ons leven zal zijn en dat geloof ik ook niet", zei de centrale bankier.

Yellen wees erop dat de Fed veel meer aandacht dan voor de crisis heeft voor het opsporen van bedreigingen voor de financiële stabiliteit, ook op gebieden waar geen regelgeving bestaat.

"We hebben ons er sterk op gefocust er zeker van te zijn dat de kern van ons financiële systeem genoeg kapitaal heeft, dat we zekerheid kunnen bieden dat onze grote banken krediet kunnen blijven verstrekken aan onze economie, zelfs na een grote shock", aldus Yellen. "Het systeem is veel veiliger en gezonder."

Ook de architectuur van het financiële systeem is verbeterd, zoals de centrale afhandeling van transacties voor steeds meer soorten financiële derivaten.

Volgens Yellen is het geen goede zaak als de hervormingen van de financiële sector sinds de crisis zouden worden teruggedraaid. Zij riep degenen die hebben geholpen om de nasleep van de crisis te managen op om hun stem te laten horen om te voorkomen dat de regelgeving weer wordt verwaterd.

De optimistische voorspelling van de centrale bankier leidde tot veel verbaasde reacties van marktcommentatoren. Sommigen wezen op een uitspraak van Yellen in 2016, waarin zij erkende dat de Fed de vorige crisis niet had zien aankomen, ondanks duidelijke signalen.

Slechts enkele dagen geleden waarschuwde de koepelorganisatie voor centrale banken, de Bank for International Settlements in Bazel, nog dat een nieuwe grote financiële crisis op de loer ligt, onder andere vanwege de schulden die wereldwijd blijven stijgen, met name in opkomende economieën als China. 

De BIS voorspelde dat de eerstvolgende mondiale economische recessie waarschijnlijk weer zal worden veroorzaakt door een financiële crisis, net als in 2007. Afgezien van de sterke schuldengroei zijn de koersen van beleggingen op de financiële markten de afgelopen jaren sterk opgeblazen door ongekend grote stimuleringsprogramma's van centrale banken, die door de extreem lage beleidsrentes ook weinig ruimte meer hebben de markten te stabiliseren als het vertrouwen van beleggers wegvalt.

De Aandeelhouder TV

juli 14, 2020

Intel koopkandidaat na zwakke jaren

juli 14, 2020

Dashboard Beleggen | Stip Coaching en Turbo Tijd

juli 13, 2020

Dashboard Beleggen | De Basis

juli 13, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1 – Monopoly

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:52

  TA: ‘Terugkeer naar de gemiddelden’

 • 08:34

  Nasdaq stapt van roze wolk: grafiek toont bearish engulfing

 • 16:31

  TA: ‘Tesla en Ferrari, tijd voor een pitstop’

 • 11:36

  Technische analyse AEX – rising wedge op Nederlandse beurs

 • 08:17

  Aftrap kwartaalcijferseizoen en risk-on sentiment op de beurzen

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

Masterclasses

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
14 jul 11:38 Marc Langeveld

Exponentieel beleggen in een dynamische 5G omgeving

14 jul 09:55 Bas Heijink

TA: Opwaartse kracht in eindfase

13 jul 12:22 Nico Bakker

UNILEVER in verse uptrend