--- ---

Update2: Brussel geeft Google recordboete voor manipuleren zoekresultaten

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 27 juni 2017

Boete voor Alphabet dochter van 2,4 miljard euro.

(ABM FN-Dow Jones) Google krijgt van de Europese Unie een recordboete opgelegd van 2,4 miljard euro vanwege het manipuleren van zoekresultaten. Dit maakte Brussel dinsdag bekend.

De dochter van Alphabet werd onderzocht vanwege het systematisch manipuleren van zoekresultaten, waarbij voorrang werd gegeven aan de eigen prijsvergelijkingsdienst. De Europese Commissie maakte dinsdag als toezichthouder bekend dat Google zich hier inderdaad schuldig aan heeft gemaakt. 

"Google heeft zijn dominante marktpositie misbruikt door oneerlijke voorrang te geven aan een ander Google product, namelijk zijn eigen prijsvergelijkingsdienst", aldus de toezichthouder. Eurocommissaris Margrethe Vestager voegde toe dat de strategie van Google niet alleen gericht was op het aantrekken van klanten om een beter product te leveren dan zijn concurrenten.

"Dit is illegaal volgens de Europese mededingingsregels", aldus Verstager. "Google heeft andere bedrijven belemmerd om te concurreren en te innoveren en belangrijker nog, klanten kregen niet de eerlijke keus op diensten en de voordelen van innovatie."

Retailers betalen Google een vergoeding wanneer een gebruiker via de zoekmachine op hun website komt. In de zoekresultaten zou Google bedrijven die hen zo'n vergoeding betalen echter hoger zetten dan webpagina's van concurrerende prijsvergelijkingssites, wat Google volgens de EU een oneerlijk voordeel geeft. Google zelf is van mening dat gebruikers liever direct naar de site geleid willen worden waar ze een het gezochte product kunnen kopen, dan dat ze eerst op een andere webpagina terecht komen.

Google reageerde dinsdag via zijn juridische vertegenwoordiging en gaf aan het niet eens te zijn met de beslissing. Volgens Kent Walker zal het bedrijf het besluit van Brussel bestuderen en overwegen om in beroep te gaan.

Volgens marktanalist Kip Paulsen van Cantor Fitzgerald is het nieuws weliswaar negatief voor Google, en heeft het mogelijk invloed op de manier waarop zoekresultaten in de toekomst worden weergegeven, maar is de eventuele miljardenboete voor het concern een schijntje. "De boete is slechts 3,85 dollar per aandeel Google", berekende de marktvorser.

Google moet hoe dan ook binnen 90 dagen stoppen met het manipuleren van de zoekresultaten, anders riskeert het een boete van maximaal 5 procent van de dagelijkse mondiale omzet. Verder moet het Amerikaanse concern toelichten hoe het misdragingen in de toekomst zal voorkomen en is men verplicht om concurrerende prijsvergelijkingssites dezelfde rechten te geven. 

Eerder concludeerde de toezichthouder al dat Google in twee andere zaken mogelijk ook zijn dominante marktpositie heeft misbruikt, namelijk door beperkingen op te leggen aan fabrikanten van toestellen die draaien op het Android besturingssysteem en machtsmisbruik met AdSense. Hier lopen de onderzoeken nog voor.

De sanctie voor Google overstijgt ruimschoots de oude recordboete van Intel uit 2009. De chipfabrikant moest destijds 1,06 miljard euro betalen vanwege machtsmisbruik. 

Het aandeel van Google's moederbedrijf Alphabet noteerde dinsdag 1,0 procent lager.

Update: om aanvullende informatie en reactie Google toe te voegen.

Update2: om nieuwe informatie toe te voegen en actuele koers Alphabet.

Geef een reactie