--- ---

Qatar Airways wil belang in American Airlines

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 22 juni 2017

Staatsbedrijf wil zeker 4,75 procent in Amerikaanse sectorgenoot.

(ABM FN-Dow Jones) Qatar Airways wil een belang nemen in American Airlines. Dit bevestigde de luchtvaartmaatschappij uit de Golfstaat donderdag nadat zijn Amerikaanse sectorgenoot dit eerder al meldde.

Aanvankelijk zal Qatar Airways een belang nemen van 4,75 procent, of circa 16,7 miljoen aandelen op basis van de slotkoers woensdag. American Airlines is 's werelds grootste luchtvaartmaatschappij op basis van vervoer en omzet en heeft een marktwaarde van ongeveer 24 miljard dollar.

Mocht Qatar Airways zijn belang verder willen uitbreiden, dan is goedkeuring nodig van het bestuur van American Airlines. Het staatsbedrijf uit Qatar gaf donderdag aan zich aan deze procedure te zullen houden. Volgens American Airlines wil Qatar Airways het belang tot zeker 10 procent uitbreiden. Amerikaanse wetgeving staat buitenlandse bedrijven toe om een belang te nemen tot maximaal 24,9 procent.

De intentie van Qatar Airways om een belang te nemen in American Airlines komt op het moment dat de Golfstaat verwikkeld is in een diplomatieke rel met een viertal landen in het Midden-Oosten, waaronder Saoedi-Arabië, die Qatar beschuldigen van het steunen van terroristische groepen in de regio. De rel heeft geleid tot luchtblokkades, die zeker 18 van de 50 vluchten die Qatar Airways dagelijks uitvoert, raken. 

De manier waarop de snelgroeiende luchtvaartmaatschappij zichzelf deels financiert, namelijk door staatssteun van de regering in Qatar, is al langer een doorn in het oog van sectorgenoten. Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen willen daarom dat de overheid in Washington de uitbreidingmogelijkheden van Golfcarriers inperkt. 

CEO Doug Parker van American Airlines gaf in een reactie aan niet blij te zijn met de aanstaande belangenneming van Qatar Airways. 

Geef een reactie