--- ---

Uber-chauffeur mag fooi innen met app

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 21 juni 2017

Charme-offensief moet besmeurd blazoen oppoetsen.

(ABM FN-Dow Jones) Uber-chauffeurs mogen straks fooien incasseren via de Uber-app. Dit meldde het bedrijf dinsdag, samen met andere chauffeur-vriendelijke aanpassingen die het blazoen van het bedrijf moeten oppoetsen na een reeks schandalen. 

Met het toestaan van fooien via de app legt Uber een oude twist met zijn chauffeurs van de taxi-app bij. Bij de Amerikaanse concurrent Lyft is digitaal tippen al langer mogelijk, waardoor de rivaal makkelijker chauffeurs kan aantrekken. Uber-chauffeurs mogen wel fooien in contanten aannemen.

De digitale fooi wordt de komende weken uitgerold over het hele land.

Uber heeft nog een aantal andere nieuwe features aangekondigd, die de winst van het bedrijf moeten opstuwen en chauffeurs moeten weerhouden van desertie naar een concurrent.

Zo gaat het bedrijf kosten rekenen als gebruikers een opgeroepen auto na meer dan twee minuten annuleren. Eerder was dat vijf minuten. Ook komen er wachttarieven als de chauffeur langer dan twee minuten moet wachten. En voor ritjes met accounts van tieners wordt voortaan 2 dollar extra gerekend, omdat chauffeurs dan de ouders moeten bellen om te zeggen dat zij de kinderen hebben opgepikt.

Schandalen 

Het bedrijf uit San Francisco werd afgelopen maanden geplaagd door aanklachten van een cultuur van seksuele intimidatie en seksisme bij het bedrijf. Een paar bestuurders en topmanagers zijn opgestapt en het bedrijf heeft erkend dat het tientallen miljoenen dollars meer dan twee jaar lang abusievelijk heeft onthouden aan chauffeurs in New York City.

Uber verweert zich ook tegen een rechtszaak aangespannen door Google-moeder Alphabet over vermeende diefstal van bedrijfsgeheimen en er loopt een onderzoek van Amerikaanse justitie naar de activiteiten. 

Het bedrijf wordt al jaren bekritiseerd in de Verenigde Staten en daarbuiten door taxibedrijven, toezichthouders, en steeds vaker ook door zijn eigen ontevreden chauffeurs, die zeggen dat het bedrijf marktaandeel probeert te winnen door lokale regelgeving aan zijn laars te lappen. 

Vertragende fooi

Uber heeft al jaren een moeizame relatie met zijn 1,5 miljoen ingehuurde chauffeurs die klagen over ontbrekende arbeidsvoorwaarden en abrupte tariefwijzigingen. In april deed de taxicommissie van New York City voorstellen waarin het geven van fooi een verplichte optie wordt, onder druk van een groep chauffeurs die zich de Independent Drivers Guild noemt. 

Wat de stemming bij Uber-chauffeurs niet zal hebben bevorderd is dat rivaal Lyft maandag meldde dat zijn chauffeurs in totaal 250 miljoen dollar aan fooien hebben gekregen, waarvan 50 miljoen dollar in de afgelopen tweeënhalve maand.

Uber stelde vorig jaar nog dat fooien een ongewenste vertraging zijn voor klanten en chauffeurs aanmoedigen om te werken in buurten waar de beste fooien worden gegeven. 

Bij wijze van charme-offensief schreef Uber dinsdag in een open brief aan zijn chauffeurs dat het tijd was om "de ervaring te bieden die jullie verdienen, omdat, simpel gezegd, Uber zonder jullie niet zou bestaan." De Drivers Guild prees de beslissing en noemde het "een belangrijke eerste stap naar een eerlijker taxi-app-branche".

Oprichter weggestuurd

Woensdag werd bekend dat Ubers CEO en mede-oprichters Travis Kalanick opstapt, onder druk van grote investeerders. De 40-jarige topman vertrekt, na beschuldigingen dat het bedrijf seksuele intimidatie en seksisme toeliet op de werkvloer. 

Vorige maand vertrok ook financieel directeur Gautam Gupta al bij Uber, nadat het bedrijf een kwartaalverlies meldde van 708 miljoen dollar, hoewel er 3,4 miljard aan omzet werd gedraaid. 

Het is de vraag of het vertrek van de CEO direct zal leiden tot minder verzet tegen het bedrijf. Met name in Europa blijft Uber nog verwikkeld in een reeks juridische zaken. In Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Nederland en Zweden moest het bedrijf sommige diensten staken, wat het bedrijf in sommige gevallen pas deed na een juridisch dwangbevel.

"De klachten betreffen de toepassing van Europese wetgeving, niet het management van de betrokken bedrijven", zei een functionaris van de Europese Commissie, gevraagd naar het vertrek van de CEO. 

Geef een reactie