--- ---

Ifo ziet Duitse economie harder groeien

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 20 juni 2017

Eerste kwartaal opsteker volgens instituut.

(ABM FN-Dow Jones) Onderzoeksinstituut Ifo verwacht dat de Duitse economie dit jaar harder zal groeien, nadat in het eerste kwartaal een sterke groei werd doorgemaakt, hoewel de export als traditionele aanjager het nog liet afweten. Dit maakte het instituut dinsdag bekend.

Waar Ifo eerder rekende op een groei van 1,5 procent voor dit jaar, mikt het nu op 1,8 procent. In 2018 versnelt de groei van het Duitse bruto binnenlands product naar 2,0 procent. 

De economische ontwikkelingen worden gedreven door de sterke vraag van huishoudens en een stevige bouwactiviteit, geholpen door de lage rente. De instroom van vluchtelingen was volgens Ifo een aanjager voor de overheidsinvesteringen. 

In het eerst kwartaal bedroeg de groei een sterke 0,6 procent, na matige groei in het voorgaande halfjaar. De export zal een toenemende bijdrage leveren, geholpen door de betere economische verwachtingen voor de eurozone en de rest van de wereld, verwacht het instituut.

De zwakke economische vooruitzichten voor de Duitse industrie en de teleurstellende bedrijfsinvesteringen zullen naar verwachting aantrekken, aldus het instituut. In het verleden kwam de Duitse groei juist in eerste instantie uit de export van producten van Duitse makelij.

Het Ifo komt tot een groei van de wereldeconomie met 3,0 procent dit jaar, gevolgd door 2,9 procent in 2018, als gevolg van een groeivertraging in China.

Het instituut gaat ervan uit dat de Brexit-onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie geen aanzienlijke verstoring zullen opleveren. Ook gaat Ifo ervan uit dat de Amerikaanse regering de vrijhandelsakkoorden de komende jaren niet in ingrijpend zal wijzigen en dat het Amerikaanse begrotingsbeleid ongewijzigd blijft, omdat er nog geen concrete plannen zijn voor nieuw beleid.

Geef een reactie