--- ---

TA: plaatje AEX niet gezond

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 16 juni 2017

Technisch analist ING Investments Office rekent op correctie.

(ABM FN-Dow Jones) Het technische plaatje van de AEX is momenteel niet erg gezond. Dit zei technisch analist Bas Heijink van ING Investments Office in gesprek met ABM Financial News.

Heijink maakte een vergelijking met de situatie in 2015, toen de Amsterdamse AEX tuimelde van zo’n 510 punten naar 380 punten in een tijdsbestek van 9 maanden.

Ook nu is het volgens de technisch analist wachten op een correctie, maar die zal minder heftig zijn dan in 2015. Heijink rekent op een daling naar de zone 475-500 punten.

Meerdere technische indicatoren wijzen hier volgens Heijink op. "Het is ongekend dat de AEX al zeven maanden zonder enige noemenswaardige correctie hoger koerst", zei de technisch analist van ING, die inmiddels duidelijk topvorming in de index signaleert.

Heijink denkt dat de AEX met de aanstaande correctie een nieuwe bodem zal zetten, waarna de graadmeter richting zijn eindejaarsdoel van 564 punten kan stijgen.

De weg naar boven biedt in de ogen van de technisch analist "heel weinig weerstanden", eigenlijk alleen de jaartop op 538 punten.

Risico

Het gebrek aan weerstand brengt ook een stevig risico met zich mee volgens Heijink. Mogelijk weet de AEX een correctie te voorkomen en stijgt het vanaf de huidige koers door naar de 564 punten. Dat zal evenwel hoogstwaarschijnlijk gepaard gaan met een veel stevigere correctie. "Een gevaarlijk scenario", aldus de analist.

Heijink ziet momenteel nog geen "extreme euforie" in de markt. Dit betekent dat het opwaartse scenario volgens de analist niet mag worden uitgesloten.

Europa

Heijink blijft evenwel positief over de Europese aandelenmarkten. "De potentie is veel groter dan in Amerika." De Amerikaanse beurzen hebben te kampen met een steeds duurdere dollar en een "extreme stijging" van de techsector. "Dit maakt Amerika minder aantrekkelijk", benadrukte de analist van ING.

Beleggers die in Europa beleggen, kunnen zich volgens Heijink het beste richten op drie sectoren. Allereerst de mijnbouw. Die sector zit momenteel in een "serieuze correctiefase", waarna volgens de analist een sterk herstel zal optreden. Ook de energiesector is volgens ING interessant. Heijink ziet de prijs van een vat West Texas Intermediate in de komende 6 tot 12 maanden stijgen van de huidige 45 dollar naar 62 dollar. Deze beweging zal de gehele grondstoffensector met zich meetrekken, voorspelt de technisch analist.

Naast de twee genoemde sectoren is Heijink ook positief over het lange termijnplaatje van de financials.

Vrijdagochtend handelde de AEX 0,5 procent hoger op 521,43 punten.

Geef een reactie