Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - maandag, 29 mei 2017 16:50

Europese coco’s vooral buiten eurozone geplaatst

(ABM FN-Dow Jones) Van de Europese Tier 1-obligaties van banken was eind 2015 ongeveer tweederde in handen van beleggers buiten het eurogebied, zodat dit nieuwe beleggingsinstrument niet leidt tot grotere onderlinge verwevenheid van financiële instellingen en geen bedreiging vormt voor de financiële stabiliteit in de eurozone. Dit meldde De Nederlandsche Bank maandag in een bulletin.

De Europese coco's die wel in Europa bleven zijn vooral in handen van Luxemburgse, Ierse en Franse beleggingsfondsen. Europese banken hadden bij elkaar slechts 2,2 miljard euro aan coco's op de balans staan en verzekeraars en pensioenfondsen samen slechts 3,5 miljard euro. 

Dat komt waarschijnlijk omdat ze door ratingbureaus niet als veilige belegging zijn aangemerkt. De waarde van coco's kan worden afgeschreven naar nul, of ze kunnen verplicht worden omgezet in aandelen, wanneer de kapitaalpositie van een bank onder een bepaald niveau daalt.

De markt voor contingent convertibele Tier 1-obligaties van banken, of coco's, is in enkele jaren tijd gegroeid tot 182 miljard euro. Met een jaarlijkse uitgifte van circa 25 miljard euro blijft het een relatief kleine markt, vergeleken met die voor senior ongedekte bankobligaties, waar jaarlijks 150 miljard euro in omgaat, of achtergestelde Tier 2-obligaties, met een omvang van 40 miljard euro per jaar.

Ongeveer de helft van de Europese coco's werd uitgegeven door banken uit het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland, twee landen die geen deel uitmaken van de eurozone. Daar komt bij dat ongeveer 40 procent van de coco's zijn uitgegeven in Amerikaanse dollars, wat erop wijst dat er veel coco's bij Amerikaanse beleggers waren geplaatst.  

Nederlandse banken waren samen goed voor een slordige 10 miljard euro aan coco's. De uitgifte van coco's door Duitse en Italiaanse banken bleef tot nu toe zeer beperkt. 

De Aandeelhouder TV

mei 27, 2020

AEX klaar voor uitbraak naar boven

mei 26, 2020

AEX 26 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

Moody’s zet Wereldhave op junkstatus | 26 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 25, 2020

AEX 25 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?

25 mei 14:07 Redactie

Terugkijken het ‘Tweede Grote CrisisWebinar’ met Albert Jellema en Nico Bakker

25 mei 12:29 Marco Knulst

Nasdaq100