Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 23 mei 2017 11:44

PPG maakt daags na uitspraak Ondernemingskamer balans over AkzoNobel op

(ABM FN-Dow Jones) PPG Industries zal daags na de uitspraak van de Ondernemingskamer over de aangevraagde buitengewone aandeelhoudersvergadering voor AkzoNobel bijeenkomen en besluiten wat de volgende stap is, nadat een overnamebod van PPG door AkzoNobel tot nu toe drie keer is afgewezen. Dat zei de bestuursvoorzitter van de Amerikaanse verfproducent dinsdag op een persconferentie in Amsterdam.

"Vooralsnog liggen alle opties op tafel, maar we willen nog steeds het liefst direct en constructief met het bestuur van AkzoNobel spreken over onze plannen bij een overname", zei CEO Michael McGarry. Hij meldde daarbij dat het bestuur van PPG op 30 mei bijeenkomst, nadat de Ondernemingskamer op 29 mei nabeurs een uitspraak zal doen.

Mocht het tot een vijandig bod komen, dan is dat nadelig voor AkzoNobel, merkte de topman op. "Dan hebben ze het gedrag van hun eigen aandeelhouders niet meer in de hand, hebben ze geen invloed meer op de gevolgen voor hun medewerkers en andere stakeholders en missen ze de mogelijkheid van een vergoeding bij het afbreken van de deal", zo lichtte hij toe.

"We hebben de laatste jaren veel acquisities gedaan, maar zijn tot nu toe nog nooit tot een vijandige overname gedwongen", aldus McGarry.

Hij merkte op onder de indruk te zijn van de zitting van de Ondernemingskamer op maandag. "Ik heb nog nooit zo veel vijandigheid gezien tussen aandeelhouders en een bedrijf", zei hij en voegde toe dat er dus veel grootaandeelhouders zijn die onderhandelingen met PPG willen, "maar ik heb nog niet één aandeelhouder gezien of gehoord die zich hebben uitgesproken voorstander te zijn van het zelfstandige groeiscenario".

De Ondernemingskamer van het Amsterdamse Gerechtshof heeft gisteren advocaten van een aantal grootaandeelhouders en van bestuur en raad van commissarissen aangehoord. 

De grootaandeelhouders willen een buitengewone aandeelhoudersvergadering, om daar het ontslag van voorzitter Antony Burgmans van de raad van commissarissen te eisen en één of enkele externe experts aan te stellen en alsnog met PPG te gaan spreken. Ze houden Burgmans verantwoordelijk voor de aanhoudende weigering om met PPG over hun overnamebod te praten.

De advocaten van het bestuur en van de raad van commissarissen van AkzoNobel vochten dit aan en meldden dat de keuze voor een zelfstandig groeiscenario voor AkzoNobel in plaats van een samengaan met PPG unaniem door de raden van bestuur en commissarissen zijn genomen. Bovendien is het oproepen tot een buitengewone aandeelhoudersvergadering voorbehouden aan de raad van bestuur en commissarissen en niet aan individuele aandeelhouders, betoogden ze. 

De bestuursvoorzitter merkte op dat de financiering van het laatste bod op AkzoNobel ter hoogte van in totaal bijna 27 miljard euro "geen enkel probleem" is. Verder maken de aandeelhouders van PPG die hij recent onder meer in verschillende Amerikaanse steden, Amsterdam en Londen heeft gesproken er "geen enkel probleem" van dat hun aandelen deels verwateren. Verwatering zal optreden omdat het bod een combinatie van contanten en aandelen PPG is.

Eén van de bezwaren van AkzoNobel tegen een overname door PPG is mededingingstechnisch. Het Nederlandse bedrijf verwacht grote problemen bij mededingingsautoriteiten om de fusie rond te krijgen en vreest dat de combinatie daarbij veel activiteiten zal moeten verkopen.

McGarry is daar veel minder beducht voor en merkte daarbij op alleen in West-Europa enige overlap te zien, die tot maatregelen kan leiden. "Ze willen daar met ons niet over spreken, omdat ze weten dat wij ons huiswerk goed gedaan hebben", zei de CEO.

De topman sprak zich fel uit tegen protectionistische maatregelen van de regering Trump in de Verenigde Staten. Maar hij bespeurt bij recente overnamepogingen rond onder meer AkzoNobel en Unilever ook bij de Nederlandse landelijke en regionale politieke bestuurders en sommige bedrijven een tendens naar protectionisme, zoals een voorgestelde wettelijke verplichte bedenktijd bij een overnamebod op een Nederlandse onderneming. Dat is slecht voor de prestaties van  bedrijven en gaat ten koste van aandeelhouderswaarde", zo lichtte hij toe.

De Aandeelhouder TV

mei 28, 2020

Buitenlandse rookworst? | 28 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX 27 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX klaar voor uitbraak naar boven

mei 27, 2020

NL op ramkoers met Air France | 27 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:32

  Indices verder omhoog & biedt het faillissement van Hertz kansen?

 • 17:49

  TA: ‘Experimenteren met koersuitbraken’

 • 15:31

  Online activiteiten steeds belangrijker voor aandeel Ahold Delhaize

 • 09:56

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Spanningen tussen VS & China lopen op & toespraak van ECB-president Lagarde

 • 16:33

  TA: ‘Koersuitbraken & koopsignalen’

 • 08:45

  Aandelenbeurzen fors hoger door hoop op coronavaccin

 • 17:49

  TA: ‘Long en/of Short in Duitsland?’

 • 12:33

  Technische analyse AEX – Komt er een tweede daling?

Masterclasses

 • 28 mei

  5 Aandelentips van Nico Inberg

 • 02 juni

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

 • 16 juni

  Actief inspelen op draaipunten in de markt

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

Columns

Nieuw
28 mei 10:07 Bas Heijink

De zoektocht naar de 1e lagere top

28 mei 08:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Nieuwe trends in digitale technologie

26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?