--- ---

Franse privacy-waakhond tikt Facebook op de vingers

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 16 mei 2017

Boete uitgedeeld en publieke bekendmaking.

(ABM FN) De Franse privacy-waakhond CNIL heeft het Amerikaanse Facebook op de vingers getikt. Dit maakte de toezichthouder dinsdag bekend.

Volgens CNIL voldoet het aangepaste privacy-beleid van Facebook niet op alle punten aan de Franse wetgeving. Vooral op het vlak van het verzamelen van persoonlijke data van gebruikers om zo gericht advertenties te kunnen uitserveren en via zogenoemde cookies die het social media bedrijf gebruikte om het surfgedrag van zijn gebruikers op websites van derden te volgen, zonder dat deze gebruikers hiervan op de hoogte waren, schoot Facebook volgens de waakhond tekort.

Op 26 januari vorig jaar stelde CNIL Facebook hiervan al op de hoogte. Na de onbevredigende respons van Facebook zette CNIL een vervolgstap in de vorm van een hoorzitting op 23 maart. Dit resulteerde in een boete van 150.000 euro, inclusief het openbaar maken van de kwestie. CNIL verdedigde dit besluit door er op te wijzen dat Facebook in Frankrijk maar liefst 33 miljoen gebruikers heeft in combinatie met de ernst en de omvang van de onregelmatigheden.

Frankrijk heeft de onderzoeksdata gedeeld met de privacy-waakhonden in België, Duitsland, Spanje en Nederland.

Het aandeel Facebook handelde voorbeurs rond de slotkoers van maandag van 150,19 dollar.

Geef een reactie