--- ---

ArcelorMittal profiteert van hogere prijzen

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 12 mei 2017

Winst en omzet omhoog.

(ABM FN-Dow Jones) ArcelorMittal heeft in de eerste maanden meer winst behaald vanwege hogere staalprijzen. Dit maakte de staalfabrikant vrijdag voorbeurs bekend.

Het bedrijfsresultaat (EBITDA) steeg op jaarbasis van 927 miljoen naar 2.231 miljoen dollar. Een door ArcelorMittal samengestelde consensus onder 20 analisten ging uit van 2.026 miljoen dollar. In het vierde kwartaal kwam de EBITDA uit op 1.661 miljoen dollar.

De nettowinst kwam uit op 1.002 miljoen dollar. In dezelfde periode van 2016 was nog sprake van een verlies van 416 miljoen dollar.

De staalmaker leverde 21,1 miljoen ton staal af. Dit was bijna 2 procent minder. Ten opzichte van het vierde kwartaal was echter sprake van een stijging met dik 5 procent. De omzet steeg op jaarbasis van 13.399 miljoen naar 16.086 miljoen dollar.

Vanwege seizoensgebonden investeringen in het werkkapitaal steeg de nettoschuld van 11,1 miljard dollar aan het einde van 2016 naar 12,1 miljard dollar eind maart.

CEO Lakshmi Mittal zei dat in alle onderdelen het bedrijfsresultaat verbeterde doordat staalprijzen omhoog gingen vanwege hogere grondstofkosten. "Vooruitkijkend verwachten we dat de marktomstandigheden in het tweede kwartaal in het algemeen stabiel zullen zijn", zei de topman. Mittal voegde daar aan toe dat de staalsector nog steeds last heeft van het dumpen van staal.

De staalmaker verwacht dit jaar 2,9 miljard dollar te investeren. Dit is een half miljard meer dan vorig jaar.  

Het aandeel ArcelorMittal sloot donderdag 0,4 procent hoger op 7,23 euro.

Geef een reactie